Adam Kanyama spelar rapparen Ibbe Foto: Pressbild

”Medan vi lever” prisad på afrikansk filmgala

Uppdaterad
Publicerad

Svenska filmen ”Medan vi lever” var nominerad i hela sju kategorier och plockade hem priset för ”Bästa film gjord av afrikan som lever utomlands” på Africa Movie Academy Awards i Lagos, Nigeria.

Galan är en av Afrikas största och mest prestigefyllda. Sammanlagt var filmen nominerad till sju priser, bland annat bästa kvinnliga huvudroll, bästa manus och bästa unga/lovande skådespelare.

Under lördagskvällen kom beskedet att ”Medan vi lever” tilldelas priset i kategorin ”Bästa film gjord av afrikan som lever utomlands”. Däremot blev den utan i övriga sex kategorier, bland annat bästa manus, kvinnliga huvudrollsinnehavare och klippning.

”En väldigt stor tävling”

– Det är en väldigt stor tävling, men vi kommer att vinna. Det känns så bra att representera Sverige i en afrikansk tävling. Det känns lite konstigt, men det är intressant, det sa filmens regissör Dani Kouyaté till Kulturnyheterna inför galan.

LÄS MER: Svenska filmen ”Medan vi lever” på tung afrikansk filmgala

Dani Kouyaté bor i Uppsala men kommer från Burkina Faso. ”Medan vi lever” är hans femte långfilm, och den första på svenska. Filmen är ett drama om identitet och kretsar kring Ibbe, spelad av rapparen Adam Kanyama, som följer med sin mamma Kandia, spelad av Josette Bushell-Mingo, till hemlandet Gambia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.