Svenska institutet (SI) är en statlig myndighet vars uppgift är att sprida kunskap om Sverige i utlandet. Foto: si.se

Vilks rondellhund släckte Sveriges twitterkonto

Sveriges officiella konto på Twitter, ”@Sweden” är inte längre aktivt. Anledningen är att förra veckans kurator publicerade en bild av Lars Vilks omtvistade rondellhund.

@Sweden är ett twitterkonto som drivs av Svenska Institutet. Varje vecka bjuder myndigheten in en ny svensk att driva flödet genom att på olika sätt visa upp Sverige för omvärlden. Vem som helst som är svensk medborgare och har visat intresse har chans att bli utvald.

Den person som var kurator för kontot förra veckan publicerade en bild av Vilks rondellhund. Något som enligt Dagens Media gjort att den här veckans kurator valt att hoppa av, då hon kände en rädsla för att kopplas samman med bilden. Svenska Institutet har nu även beslutat att ta bort bilden.

”Orolig för sin egen säkerhet”

– Kuratorn upplevde ett starkt obehag över att ha sitt namn på tweeten och hon blev orolig för sin egen säkerhet. Då kände vi att det var ett skäl till att plocka ner den. Det här är första gången det händer, säger Henrik Selin, avdelningschef på Svenska Institutet till Dagens Media.

– Skälet var inte att rondellhunden inte ska få finnas kvar utan att kuratorn inte ville bli förknippad med rondellhunden, tillägger han.

På sajten curatorsofsweden.com förklarar Svenska Institutet idén bakom projektet. Där presenteras också de tre regler som gäller för personen som driver kontot. Tweets kommer plockas bort om de strider mot svensk lag, gör reklam för ett varumärke eller är en säkerhetsfara.

Inga planer på att ändra reglerna

På frågan om Svenska Institutet nu tänker ändra på sina regler svarar Selin:

– Det är för tidigt att säga. Vi vill ha så få bindande regler som möjligt. En del av poängen är att låta själva yttrandefriheten gälla inom våra ramar.

Dagens Media har varit i kontakt med personen som twittrade ut rondellhunden som förklarade att tweetet var kopplat till ett tidigare tweet om ”pressetisk feghet” i Sverige.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer