Svenska Akademiens högtidssammankomst. Foto: Henrik Montgomery/TT

Akademien samlas åter efter juluppehållet: Frågan om Frostenson kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen är det åter dags för Akademien att samlas i Börshuset efter juluppehållet. Kommer en förlikning mellan parterna att nås rörande Katarina Frostensons framtid? Det är ödesfrågan för den krisande akademin som ledamöterna nu har att hantera.

I Katarina Frostensons förlikningsförslag som den 7 januari skickades till Svenska Akademien framkommer att Frostenson kan tänka sig att frivilligt lämna institutionen, något som hon tidigare motsatt sig, men då med villkoret att hon ska kunna fortsätta försörja sig som poet.

Själva summan som Frostenson kräver för sitt fortsatta uppehälle är ännu okänd, och Akademiens hållning i frågan lika så. Men det den ständige sekreteraren Anders Olsson har framhållit som en möjlighet är ett slags pensionslösning.

– Vi har en pensionsidé som ska kunna gälla för alla ledamöter som lämnar Akademien. Det är ungefär en sådan modell som hon skisserar i sitt förslag. Däremot måste vi ta hänsyn till beloppet. Det är delvis en annan konstruktion som finns med i skrivelsen, sade Anders Olsson till TT i samband med att Frostensons advokat, Per E Samuelson, lämnat in det omtalade förlikningsförslaget.

Ledamöterna samlas återigen

Den 17 januari är det nu alltså åter dags för ledamöterna att mötas, och det med 14 ledamöter i arbete. Det sedan ledamöterna Kjell Espmark och Peter Englund, den 10 januari, meddelat att de återinträder. De båda lämnade i protest Akademien med anledning av institutionens hantering av kulturprofil-skandalen i våras.

I ett uttalande till Kulturnyheterna i samband med sitt återinträde skrev Peter Englund att beslutet kommer i spåren av Akademiens agerande under de senaste månaderna:

”Under hösten gjordes ett antal goda inval och fattades ett antal betydelsefulla beslut. Inte minst den nya stadgekommentaren är ett viktigt steg framåt i moderniseringen. Viktigt för mig att den torde omöjliggöra en upprepning av 2018 års sorgliga händelser”.

Nobelpriset 2019

I våras ställdes Nobelpriset i litteratur in på grund av den pågående krissituationen inom institutionen. Akademien har sedan dess uttryckt en önskan att under 2019 dela ut två priser. Men frågan kvarstår dock om huruvida Akademien kommer få göra det. Besked från Nobelstiftelsens styrelse väntas inom de närmaste veckorna.

Inom en snar framtid kommer även Ekobrottsmyndigheten ge besked om den förundersökning som pågår rörande kulturscenen Forum. Forum ägdes av Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson. Det har tidigare varit sagt att besked skulle ha kommit under torsdagen, men Ekobrottsmyndigheten hänvisar nu till att det istället kommer under nästkommande vecka.

I utredningen, som inleddes i april förra året, finns uppgifter om ekonomiska oangelägenheter som ska ha skett vid klubben. Arnault har tillbakavisat alla anklagelse som riktats mot honom.

”Ser lovande ut”

Trots den senaste tidens, och förra årets turbulens och och kristillstånd inom institutionen uttrycker den ständige sekreteraren goda förhoppningar inför det kommande året och de frågor Akademien nu har att hantera med anledning av Katarina Frostensons förlikningförslag.

– Det ser lovande ut, det är allt jag kan säga, sade ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.