”Det är ett avtal som aldrig skulle skrivits i dag”, säger Stefan Hansson, ordförande i Stockholms stads fastighetsnämnd, till Dagens Nyheter. Foto: TT

Svenska Akademien kan förlora ”bisarrt avtal” – S vill häva hyreskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i den pågående krisen tornar ett nytt orosmoln upp sig på Svenska Akademiens himmel.

Nu öppnar Socialdemokraterna i Stockholms stads fastighetsnämnd upp för att häva deras hyreskontrakt, skriver Dagens Nyheter.

Sedan 1914 hyr Svenska Akademien över 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Stockholm – utan att betala någon hyra. Den står istället stadens skattebetalare för.

Institutionen ville från början köpa fastigheten men fick nej. Då formulerades istället ett avtal som säger att de har evig nyttjanderätt, uppvärmning och underhåll av lokalerna. Det betalade de totalt 600 000 kronor för, vilket motsvarar omkring 29 miljoner kronor i dagens penningvärde.

För att ändra de gamla avtalen krävs politiska beslut – vilket Socialdemokraterna i Stockholms stads fastighetsnämnd nu öppnar för, enligt DN.

– Avtalet är inte alls förenligt med den tid vi lever i nu. Det är ett avtal som aldrig skulle skrivits i dag, att det skulle vara gratis, uppvärmt och underhållet. Det är ett bisarrt avtal som vi borde se över, säger Stefan Hansson, ordförande i nämnden, till tidningen.

”Undersöka möjligheten”

Han är öppen för att låta Svenska Akademien få stanna i lokalerna – om de betalar för sig.

– Jag vill gärna se att man undersöker möjligheten att häva avtalet, så får Svenska Akademien prata med regeringen eller kungahuset om de behöver hjälp med att betala hyra. Det är orimligt att Stockholms skattebetalare ska vara med och betala hyran på evig tid, säger Elsa Salvo, ledamot i fastighetsnämnden, till DN.

Lina Laine, pressansvarig på fastighetskontoret i Stockholms stad, har tidigare sagt till E55 att hon uppskattar hyran för lokalerna till 6 miljoner per år men enligt Daniel Gorosch, Sverigechef på fastighetsrådgivaren JLL, skulle det kunna handla om så mycket som 12 miljoner kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.