Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius berättar att de just nu har slutat att söka årets litteraturprisvinnare Bob Dylan. Foto: Jonas Ekströmer / TT, AP Photo/Chris Pizzello

Svenska Akademien slutar söka Dylan

Uppdaterad
Publicerad

Fyra dagar efter tillkännagivandet har Svenska Akademien givit upp sökandet efter Bob Dylan, som fortfarande inte har kommenterat sitt Nobelpris. ”Vi sitter stilla i båten”, säger Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius till Kulturnytt.

Svenska Akademien har fortsatt kontakt med Bob Dylans medarbetare men i nuläget gör de inga ytterligare försök att nå sångaren, berättar Sara Danius i Kulturnytt. Fortfarande vet Akademien varken om Dylan kommer att acceptera utmärkelsen eller närvara under prisceremonin.
Men Akademiens ständiga sekreterare är inte orolig.

– Jag har en känsla av att Bob Dylan kan komma. Det är en känsla jag kan ha fel, det är naturligtvis tråkigt om han inte gör det. Men i sådana fall är utmärkelsen hans och vi kan på sätt och vis inte ta ansvar för vad som händer nu. Vill han inte komma så vill han inte komma. Det blir en stor fest ändå, säger Sara Danius till Kulturnytt.

Hittills är den enda officiella reaktionen som har kommit från Bob Dylans läger den fyra dagar gamla tweet som konstaterar att han har belönats med 2016 års Nobelpris i litteratur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.