”Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är”, sade Wästberg till Kulturnyheterna. Foto: TT

Svenska Akademien tar avstånd från uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Efter att information om att Bob Dylan var årets mottagare av Nobelpriset i litteratur togs bort från artistens hemsida kallade Svenska Akademiens ledamot Per Wästberg det för ”oartigt och arrogant” i en intervju i Kulturnyheterna. Nu skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande att uttalandet får representera ledamotens personliga åsikter, inte institutionens.

Per Wästbergs uttalande kom efter att informationen om att Bob Dylan vann årets Nobelpris i litteratur togs bort från artisten och poetens hemsida. Tidigare hade den funnits i texten till hans samlade låttexter.

”Han är den han är”

Enligt källor till Aftonbladet ska det vara på order av Bob Dylan som meningen togs bort.

– Det var väl inte oväntat. Han verkar väldigt sturig och motvillig så jag blev inte förvånad, sade Wästberg till SVT:s Kulturnyheterna under fredagen.

Vad tänker du om att han inte säger något?

– Nä, vad ska man tänka? Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är.

Intervjun har bland annat uppmärksammats av nyhetskanalen BBC, som har citerat Per Wästberg.

”Hans personliga mening”

Nu tar Svenska Akademien avstånd från uttalandet i ett pressmeddelande.

”En författare som har utsetts till Nobelpristagare väljer själv hur han eller hon skall förhålla sig till de ceremonier som hör samman med utdelningen av priset. Svenska Akademien har aldrig haft synpunkter på någon pristagares beslut i detta avseende och kommer heller inte att ha det denna gång, oavsett vad som beslutas. En av Akademiens ledamöter, Per Wästberg, har uttryckt sin besvikelse över att Bob Dylan ännu inte har svarat. Detta skall ses som hans personliga mening och är inte ett officiellt uttalande från Svenska Akademien.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet