Sture Allén har kallat tidigare varningar om Kulturprofilen för ”vaga”. På bilden syns Jean-Claude Arnault, som nu dömts till fängelse för två våldtäkter, samt Bo Ralph och Sture Allén i Svenska Akademien. Bo Ralph blev ledamot i Svenska Akademien 1999. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Fredrik Persson/TT

Svenska Akademien varnades för Jean-Claude Arnault flera gånger

Uppdaterad
Publicerad

1996 fick Svenska Akademien ett brev från en kvinna som innehöll anklagelser mot Jean-Claude Arnault angående sexuella trakasserier och övergrepp. Brevet lämnades utan åtgärd. Nu kan SVT Nyheter visa att Akademien året efter fick ytterligare ett brev med liknande anklagelser från två andra kvinnor. Det framkommer i dokumentären Det slutna sällskapet.

Under 1997 hade två kvinnor sökt sig till Arbetsförmedlingen Kultur i Stockholm för att få en praktikplats på Jean-Claude Arnaults kulturförening Forum. Men efter ett par veckors praktik besökte de handläggaren och ville avsluta praktiken eftersom Jean-Claude Arnault enligt kvinnorna ”tafsat på dem” samt ville att de skulle vara kvar sent på kvällarna.

– De var väldigt upprörda och skrev ett brev till ständiga sekreteraren som var Sture Allén, men det lades på hög antar jag, för vad jag vet fick de aldrig svar, säger Helen Hellström som arbetade på Arbetsförmedlingen Kultur vid den här tiden.

Krisen i Svenska Akademien

Helene Hellström minns i dag inte namnet på kvinnorna men hon tyckte det var mycket trovärdiga. De berättade för henne att de hade gått hem och skrivit ett brev till Svenska Akademien och Sture Allén men inte fått något svar.

– Svenska Akademien var väldigt inblandad i hans göranden och låtanden i den lokalen. De var där ofta och det fanns ett samröre mellan dem, säger hon.

Brevet blev liggande i byrålåda

Året innan hade Svenska Akademien och Sture Allén mottagit ett brev från konstnären Anna-Karin Bylund. Där skriver hon att hon 1994 blev utsatt för ”sexuella trakasserier och sexuellt övergrepp” av Jean-Claude Arnault i samband med en utställning hon hade i Forums lokal i Stockholm.

– Jag kände att jag måste säga ifrån. De måste få veta. När jag riktade brevet till Akademien så förstod jag att det är en enorm institution, men det måste sägas, säger hon.

Men Anna-Karin Bylunds brev blev liggande i en byrålåda utan åtgärd på Svenska Akademien.

– I och med att jag inte fick något svar då så tystnade jag och teg. Och bar alltihopa själv, berättar hon.

”Mycket flyktigt”

SVT Nyheter har inte lyckats få någon kommentar från Sture Allén kring händelserna. Men i en telefonintervju med Sveriges Radio tonar han ned uppgifterna.

– Detta var ju något mycket vagt och mycket flyktigt som kom upp någon enstaka gång och som inte ledde vidare.

I brevet från Anna-Karin Bylund uppmanar hon också Svenska Akademien att inte fortsätta att stödja Forum och Jean-Claude Arnault ekonomiskt. Något som Svenska Akademien inte tog hänsyn till.

Stödet som de senaste åren varit på drygt 100 000 kronor per år, förutom enskilda projektbidrag, fortsatte till i fjol.

I april i år publicerade Svenska Akademien ett pressmeddelande om Anna-Karin Bylunds brev där de skrev att man ”beklagar djupt att brevet lades åt sidan, vilket ledde till att inga åtgärder vidtogs för att utreda saken så att fortsatta utbetalningar till Forum hade kunnat stoppas”.

I samband med pressmeddelandet skrev också Svenska Akademiens tillförordnade sekreterare Anders Olsson ett personligt brev till Anna-Karin Bylund.

– Jag fick ett jättefint brev från Anders Olsson och Svenska Akademien. Han tar avstånd från alla de sexuella trakasserierna och övergreppen som pågått i Akademiens omedelbara närhet. Det gjorde mig glad, det var ett erkännande. Jag är jättetacksam för att de skrev, säger Anna-Karin Bylund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet