Under helgen inkom en polisanmälan rörande Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen ”klubben”, det bekräftar Stockholmspolisen. Foto: TT

Uppgifter till DN: Kulturprofilen avslöjade sju Nobelpristagare enligt utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade kulturprofilen ska ha avslöjat sju namn på Nobelpristagare i förtid, skriver Dagens Nyheter som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning. Enligt utredningen ska det första namnet avslöjats redan år 1996.

Svenska Akademien är i djup kris sedan fredagens besked att tre ledamöter, Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren, meddelade att de inte längre ämnade att delta i Akademiens arbete.

Besluten att hoppa av arbetet kom i anslutning till den advokatutredning som gjorts på uppdrag av Svenska Akademien för att utreda Akademiens koppling till den så kallade kulturprofilen.

Krisen i Svenska Akademien

Dessa Nobelpristagare ska ha avslöjats

Dagens Nyheter har tagit del av utredningen och rapporterar att ”kulturprofilen” vid tre tillfällen ska ha spridit uppgifter om vem som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur. Enligt advokatutredningen benämns dock sju tillfällen då mannen i förväg ska ha avslöjat namn. Det första redan år 1996.

Enligt Dagens Nyheter ska Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) och Bob Dylan (2016) ha varit de Nobelpristagare som kulturprofilen avslöjat.

Därtill anklagas också kulturprofilen för att vid två tillfällen ha avslöjat namnen på invalda ledamöter, innan de blivit offentligt tillkännagivna i Svenska Akademien, skriver DN.

Björn Hurtig, kulturprofilens advokat, tillbakavisar anklagelserna om att han ska ha läckt Nobelpristagare i förväg.

– Vi ser det bara som ytterligare ett led i den häxprocess som bedrivs mot min klient, säger han till tidningen.

SVT har sökt kulturprofilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet