Arkivbild från 2019. Publik då svenska heavy metal-bandet Hammerfall uppträder på Sweden Rock-festivalen i Norje utanför Sölvesborg. Foto: Hanna Franzén/TT

Svenska festivaler satsar på att vara tillbaka 2021

Uppdaterad
Publicerad

Festivalsommaren känns avlägsen, men flera arrangörer är hoppfulla inför nästa sommar – trots coronapandemin. I går presenterade Roskildefestivalen 29 artister till 2021:s festival. Och även här i Sverige pågår satsningar för fullt. Kulturnyheterna har pratat med fem arrangörer som alla planerar att genomföra sina festivaler i sommar.

Det handlar om PLX i Tjärö, Uppsala Reggae Festival, Kirunafestivalen, Sweden Rock och Big Slap i Malmö. Några avvaktar med att släppa biljetter men flera har redan bokat upp artister. Big Slap i Malmö har vanligtvis 45 000 besökare under tre dagar, och planerar för det även i år.

– Vi planerar precis som vi gjort tidigare och utgår ifrån att det inte finns någon coronapandemi. Man måste kunna boka artister även nu till sommaren, säger Ali Eftekhari, medgrundare till Big Slap.

Hoppas på ett vaccin

För att festivalen ska bli möjlig hoppas festivalledningen framför allt på ett vaccin till allmänheten innan sommaren. Snabbtester och coronapass – intyg på att besökaren är frisk – kan också bli aktuellt.

– Vi tittar på alternativ att coronasäkra evenemangen. Vi tror någonstans att vaccinet kommer att komma ut och gör att vi kan köra full kapicitet. Det funkar inte att köra 50 procent, vår bransch håller inte för det, säger Ali Eftekhari.

Är det realistiskt att planera inför en festival nästa sommar?

– Alternativet är att vi lägger ner hela 2021, vilket innebär att hela industrin som har sett till att hundratusentals människor i bara Sverige har fått underhållning under sommaren, dör. Det alternativet finns inte i min värld, säger Ali Eftekhari.

Redan släppt artister

Sweden Rock planerar att genomföra festivalen men följer regeringens riktlinjer. 

“Nästan alla våra band är redan släppta sedan en tid tillbaka”, skriver vice vd Sofia Lindqvist Lacinai i ett mejl till Kulturnyheterna.

För arrangörerna av PLX i Tjärö var planen att släppa biljetter under december, men på grund av hårdare restriktioner valde man att avvakta till efter årsskiftet.

”Planen är att vi utgår ifrån en potentiell 500-gräns och fortsätter ha en dialog kring detta. Potentiella och bekräftade artister är redan kontaktade”, säger Johan Fogde Dias.

Uppsala Reggaefestival och Kirunafestivalen planerar att släppa nya artister men väntar till efter nyår.

”Men vi fortsätter att arbeta utifrån förhoppningen att det kommer att vara tryggt och säkert att göra arrangemang till sommaren”, skriver Alex Olofsson, Kirunafestivalens general.

”Vi har gjort klart med alla 82 dansband till 2021. Däremot har vi beslutat att vi avvaktar med att gå ut med vilka de är beroende på hur utvecklingen se ut”, skriver Dansbandsveckan.

Urkult kommer att avvakta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.