Anna Serner och Anna Sise om rapporten ”Vilka kvinnor?” från Svenska filminstitutet. Foto: TT/Nina Kartall

Svenska Filminstitutet: Det råder bristande mångfald i filmbranschen

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport menar Svenska filminstitutet att filmbranschen präglas av bristande mångfald. I deras studie vittnar 19 skådespelare och regissörer om stereotypisering och osynliggörande baserat på hudfärg och etnicitet.

Årets jämställdhetsrapport från Svenska filminstitutet handlar om hur personer inom filmbranschen diskrimineras baserat på kön, ålder, hudfärg och etnicitet.

– Rapporten kommer fram till vad diskriminering och rasism gör för individer, men också vad det gör för filmen, säger Anna Serner, vd på Svenska filminstitutet.

Rapporten “Vilka kvinnor?” är kategoriserad i teman som osynliggörande, tystnadskultur och stereotypisering i form av vilka roller en svart kvinna blir tilldelad.

Studien är utförd av två forskare som djupintervjuat 19 skådespelare och regissörer där 11 av dem tillhör en etnisk minoritet.

Vad kan 19 svaranden säga om filmbranschen i stort?

– Det kopplas ju också till forskning, som visar att vi har en strukturell rasism som vi är ganska omedvetna om, säger Anna Serner.

“Sådana som jag syns inte”

Anna Sise och Sara Zommorodi har varit verksamma skådespelare i 20 år. De har länge burit på en frustration över en bristande representation på vita duken.

– Sådana som ser ut som jag syns inte. Jag vågar påstå att det till och med är farligt. Det blir som att jag inte är intressant att berätta om, jag är inte viktig, jag finns inte ens, säger skådespelaren Anna Sise.

De menar också att branschen är exkluderande.

– Vissa skådespelare blir tystade, osynliggjorda och får inte vara med, säger skådespelaren Sara Zommorodi.

– Antingen går man in i väggen, byter yrke eller flyttar utomlands för att kunna få vara en hel människa som skådespelare och få skildra andra typer av karaktärer, säger Zommorodi.

Förslag på åtgärder

De svarande i undersökningen kommer med en rad förslag på åtgärder, bland annat riktat filmstöd till kvinnor med utländsk bakgrund.

Förra årets jämställdhetsrapport handlade om män och kvinnors olika finansiella förutsättningar i filmbranschen. Då väckte inriktningen på undersökningen debatt, och SFI kritiserades på vissa håll för att politisera filmen.

Är det verkligen Filminstitutets uppgift att arbeta med de här frågorna?

– Dels har vi det som uppdrag av regering och riksdag. Vid sidan av det ser vi att det här arbetet skapar en enorm potential för nya perspektiv, säger Anna Serner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.