Flera amerikanska tv-kanaler avbröt sändningen när Donald Trump talade för att tillbakavisa och faktagranska hans uttalanden i realtid. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Svenska medier: Fel att avbryta Trumps tal i natt

Uppdaterad
Publicerad

Flera amerikanska tv-kanaler avbröt sändningen av Donald Trumps tal för att dementera hans uttalanden om att valet var riggat. Något som både SVT:s och TV4:s ansvariga utgivare tycker är fel beslut.

– Jag är lite förvånad över det jag har sett. För min del, så vill jag att man visar så långt som möjligt av det som sker. Efteråt kan man i studion värdera, analysera och reda ut det för publiken, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT:s valvaka.

Hon menar att även om uttalanden kan ses som kontroversiella är det värt att visa allmänheten det, eftersom en president som ifrågasätter valsystemet är historiskt i sin kontext.

– Men det är lätt för mig att säga här i Sverige. Amerikanska medier vet att det finns risk för skärmytslingar och kravaller, så kanske man vill stävja det. Men så långt som möjligt tycker jag att man ska försöka ge en kontext, säger hon.

Beskrev valet som riggat

Den sittande presidenten Donald Trump beskrev valet som riggat och att Demokraterna försökte stjäla valet med ogiltiga röster. Vid olika tillfällen avbröt NBC, MSNBC och ABC att avbryta och faktagranska uttalandena i realtid.

Ekot sände inte hela presskonferensen, men hade ljudbitar från den, följt av analys i nattsändningarna av deras Washingtonkorrespondent. Valet att inte sända hela presskonferensen berodde inte på vad som kunde ha sagts, utan på att den pågick mitt i natten svensk tid.

När skulle det vara läge att avbryta?

– När det är juridiskt eller etiskt över gränsen. Men även där skulle jag lägga ribban högt, för uttalanden från en sittande president är ändå intressanta och relevanta att visa upp. Problemet är större om någon bara pratar på och det är repetitivt, säger Charlotta Friborg.

TV4:s ansvarige utgivare, Fredrick Malmberg, är inne på samma spår.

– För oss finns det en lagstiftning att följa. När det till exempel blir hets mot folkgrupp så behöver vi avbryta, men det är inte vad jag vet något som Trump har gjort. Vi har publicistiska och etiska regler att förhålla oss till, säger han.

Hör mer av Fredrick Malmberg i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.