Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij Foto: Albin Biblom/SVT

Svenska Pen i öppet brev: Ge Pussy Riot-medlemmarna asyl

Publicerad

I ett öppet brev riktar författarorganisationen Svenska Pen kritik mot Justitiedepartementet och Migrationsverkets beslut att neka Pussy Riot-medlemmarna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij asyl i Sverige – och uppmanar myndigheterna att ompröva beslutet.

Det var i december förra året som de två medlemmarna i den ryska performancegruppen Pussy Riot, Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij, fick avslag på sin ansökan om asyl i Sverige av Migrationsverket.

I det öppna brevet som är skrivet av Svenska PEN tillsammans med Artist’s at Risk, Suomen PEN, SafeMuse och PEN America, uppmanar de gemensamt Migrationsverket och Justititedepartementet att ompröva sitt beslut och låta familjen stanna kvar i landet.

Flydde till Sverige 2017

Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij flydde Ryssland 2017 och har sedan dess bott i Sverige och sökt asyl för sig själva och sina två barn, varav ett av barnen är född i Sverige. Paret har tidigare berättat för SVT hur de flydde till Sverige efter att Aleksej Knedljakovskij dömts till 15 dagar i fängelse i samband med en aktion – och efter att hot riktats mot familjen om att göra sonen Tigran föräldralös.

I brevet hänvisar Svenska Pen och de andra organisationerna till de stora risker som familjen skulle utsättas för om de återvände till Ryssland, och exemplifierar med hur andra medlemmar utsatts för förföljelse och våld i landet med anledning av sina kopplingar till den i Ryssland ansett mycket kontroversiella gruppen.

”Deras välmående, frihet och till och men deras liv är och fortsätter vara under stor risk”, skriver organisationerna i det öppna brevet.

”Ser inte priset vi betalat”

I en den tidigare intervjun med SVT berättade Luisine Djanyan också hur hon vid flera tillfällen blev fysiskt attackerad av civilklädda personer när hon var ute med sitt barn i Ryssland.

– Migrationsverket ser inte att det pris vi betalat för vår konstnärliga och politiska verksamhet är en förföljelse från myndigheterna i Ryssland, sa Luisine Djanyan till SVT då.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.