Svenska PEN kritiserar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Yttrandefrihetsorganisationen Svenska Pen riktar nu stark kritik mot regeringen för dess försynta hållning gentemot USA i den så kallade Snowdenaffären.

Idag tillkännagavs Right Livelihood-priset, även kallat ”det alternativa nobelpriset”, på bokmässan i Göteborg. Under 18 år har tillkännagivandet skett i Utrikesdepartementets pressrum, men inte denna gång.

Enligt SVT Nyheter beror det på att utrikesminister Carl Bildt personligen starkt reagerat på att visselblåsaren Edward Snowden var en av pristagarna. Yttrandefrihetsorganisationen Svenska Pen riktar kritik mot regeringen.

Medier

– Det viktiga och upprörande i det här är inte vad UD säger nu, det är snarast lite komiskt. Det viktiga är att den svenska regeringen inte har reagerat offentligt mot NSA:s övervakning och kartläggning av allas våra digitala kommunikationer, till skillnad från andra regeringar som den tyska och den brasilianska, säger Annika Thor, författare och styrelseledamot i Svenska PEN.

Sverige en del av övervakningen

Annika Thor menar att Sverige inte vill stöta sig med USA, men också att svenska underrättelsetjänster är involverade i samma nätverk som NSA och samarbetar med dem.

– Glenn Greenwald, som skrivit en bok om Snowden och NSA, anser att Sverige är ett av de länder som utgör kärnan i den här övervakningen. Sverige är ett av de länder som är mest samarbetsvilligt i förhållande till NSA, säger Annika Thor, författare och styrelseledamot i Svenska PEN.

Edward Snowden är den före detta konsult åt USA:s säkerhetsmyndighet NSA, som förra året avslöjade att myndigheten massövervakar internet- och telefontrafik nationellt som internationellt, ända upp till regeringsnivå i många länder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet