Se tidigare vinnare från Revy-SM. (På bilden Kalmarsundsrevyns Komiskt, årets sketch 2016, och Per Andersson och Henrik Dorsin från Grotesco) Foto: Kalmarsundsrevyn / TT

Sveriges bästa revy ska utses: Grotesco lockar unga till scenen

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett generationsskifte inom svensk revykultur. När Revy-SM avgörs i Falköping i helgen är det många yngre skådespelare på scen.

– De yngre har kanske inte vetat vad ordet revy innebär. Nu när Grotesco gör revyer får det positiva effekter på hela kulturen, säger Niklas Nilsson, konferencier för årets Revy-SM.

Den svenska revyn har en lång tradition. Ernst Rolf, Karl Gerhard, Povel Ramel, Hasse och Tage och Galenskaparna & Aftershave har lockat storpublik under ett helt sekel.

Samtidigt har de mindre revyerna fyllt en minst lika viktig funktion som satir-ventil för lokalbefolkningen.

Niklas Nilsson är konferencier för årets Revy-SM. Till vardags ingår han i Halmstadsrevyns ensemble.

– Jag kommer själv från en liten stad där revyn var oerhört viktig. Det var höjdpunkten på året: man belyste politikernas arbete och kanske frågade sig vad som hände med vägarbetet som alla varit så arga på. Det blev en stund på året då alla fick tänka igenom och skratta åt det som hänt.

”Måste inte skratta åt allt”

En bra revy ska förstås underhålla. Men den behöver inte alltid vara en skrattfest.

– Det kan vara ett bra sätt att lyfta ett ämne som är svårt. Det kan handla om invandring eller annat som kan vara lite känsligt. Det blir ett sätt att säga ”det här måste vi tänka på”. Man måste inte skratta åt allt, det kan vara viktigt att mana till eftertanke, säger Anette Jakobsson, vice ordförande i riksförbundet Lokalrevyer i Sverige.

– Revyn skapar en gemenskap i bygden och är en viktig rörelse i Sverige, säger Niklas Nilsson.

Lockar en yngre publik

Liksom all annan scenkonst har revyerna en tuff tid bakom sig. Förra årets SM ställdes in, i år genomför man tävlingen digitalt.

Samtidigt har Revysverige gott hopp om framtiden. Restriktionerna lyfts inom kort och många grupper sitter och skriver på nya föreställningar.

Dessutom tycker man sig se att fler och fler unga lockas av kulturen. Det märks både på scen och i publiken.

– Det har varit ett generationsskifte. Tidigare har de yngre kanske inte vetat vad ordet revy innebär. I dag märker man att det händer saker i och med att Grotesco och Robert Gustafsson kör mycket revykoncept. När Grotesco gör revyer får det positiva effekter på hela kulturen. Det kan locka yngre att även komma till Falköpingsrevyn eller liknande, säger Niklas Nilsson.

Revy-SM avgörs lördagen den 25 september och direktsänds på tävlingens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.