Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges Radios programdirektör, Björn Löfdahl kommentera granskningen i Dagens Nyheter. Foto: Christine Olsson / TT

Sveriges Radio säkerhetsprövade inte utländsk it-personal

Uppdaterad
Publicerad

It-personal från Ryssland och Israel säkerhetsprövades inte av Sveriges Radio innan de började arbeta innanför skalskyddet på Radiohuset i Stockholm. Det avslöjar DN i en ny granskning. 

Det var under 2014 som Sveriges Radio upphandlade ett nytt textsystem av det multinationella bolaget Dalet som skulle förbättra det redaktionella arbetet.

I samband med det placerades utländsk it-personal i lokalerna på Radiohuset i Stockholm och innanför det så kallade skalskyddet som skyddar obehöriga från att komma in i Radiohuset. 

Personalen, som kom från olika länder, däribland Ryssland och Israel säkerhetsprövades inte innan de började arbeta som konsulter för Sveriges Radio. I över ett år hade de fri tillgång till radions lokaler och lokala nätverk.

Hade arbetat för regimtrogna ryska medier

Enligt Dagens Nyheters avslöjande hade en av de utländska it-teknikerna tidigare arbetat för regimtrogna ryska medier som den statligt kontrollerade tv-kanalen RT, som är en del av Kremls psykologiska krigsföring. Mannen ska enligt DN inte ha agerat otillbörligt.  

SR:s vd Cilla Benkö beklagar uppgifterna om den utländska it-personalen och menar att säkerhetsfrågan aldrig kom upp på hennes bord.

– Jag har ingen aning om vad de hade för access, mer än att de inte hade access till det som jag tyckte var viktigast att vi skyddar, säger Cilla Benkö till DN.

Enligt intern kommunikation som DN tagit del av kunde Dalet inte leverera den produkt man lovat och 2016 lades projektet ner. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer