Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj i ett livesänt seminarium från den digitala Bokmässan i Göteborg.

Aleksijevitj om oroligheterna i Belarus: Demonstranterna är hjältar

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj intervjuades direkt på den digitala Bokmässan i Göteborg. Hon pratade om situationen i hemlandet och kvinnornas roll i protesterna.

 - De som tar till gatorna är hjältar. Vi har inte vunnit ännu men de är hjältar, sade hon under söndagen.

Programpunkten dök upp med kort varsel under mässans sista dag. Svetlana Aleksijevitj samtalade med Johan Öberg, översättare och tidigare kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva och översattes till engelska av Vadim Belenky.

Nobelpristagaren gav sin syn på situationen i hemlandet.

– Det råder en närmast militär situation här nu. Men vi har upptäckt oväntade saker med folket och jag har blivit kär i folket nu! Jag tror att människor över hela världen beundrar befolkningen i Minsk. Vi förväntade oss inte att detta skulle hända, sade hon.

”Kvinnor är smartare än män”

Aleksijevitj lyfte också fram kvinnornas roll i protesterna: kvinnor som lyckats befria män som gripits av säkerhetsstyrkorna och delat ut blommor till maskerade män. Vissa demonstrationer i landet har bestått helt och hållet av kvinnor.

– Kvinnorna är smartare än män. Flera av dem är i 50-, 60-årsåldern. Man ser kvinnor i alla åldrar protestera. De som tar till gatorna är hjältar. Vi har inte vunnit ännu, men de är hjältar.

”Visste inte vad frihet var”

Även om det är en lång väg att vandra för oppositionen tror Svetlana Aleksijevitj att dagens protester har bättre möjlighet att nå resultat än de tidigare.

– Jag tror att människor i dag är mera beredda på frihet än vi var på 90-talet då vi tog till gatorna. Vi visste inte vad frihet var! Vi hade en mytisk bild av frihet och trodde att den fanns runt hörnet. Frihet är en lång, lång resa, det vet vi nu. I dag vet folk mer om detta. De har rest, de har tillgång till information och diskuterar detta med vänner i andra länder. De har kunskap, vi hade bara en dröm.

Skyddades av diplomater

Svetlana Aleksijevitj har blivit en tongivande röst för demokratirörelsen i Belarus. 

I början av september försökte maskerade ta sig in i författarens hem i Minsk, men hon skyddades av diplomater som fanns med henne i lägenheten.

Efter ett antal gripanden är Svetlana Aleksijevitj den enda kvarvarande i medlemmen i presidiet för det så kallade koordineringsrådet i Belarus. En grupp som försöker skapa en grund för ett fredligt maktskifte i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer