Foto: TT

SVT backar om studentsång efter kritikstorm

Uppdaterad
Publicerad

Studentsången från universitetstrappan i Lund kommer att kunna avnjutas i SVT den första maj trots allt. Efter många besvikna reaktioner väljer man att gå tittarna till mötes.

Det var i förra veckan som SVT gick ut med beslutet att inte direktsända körsången från Lund, som man gjort under många års tid. Ett beslut som möttes av många besvikna reaktioner.

Enligt Eva Beckman, programbeställare för kultur, fakta, evenemang och religion på SVT, är det många som mejlat om hur mycket de uppskattat traditionen, om sin kärlek till körsång i allmänhet och Lunds studentsångare i synnerhet. Därför väljer man nu att sända från Lund den första maj trots allt.

– Vi tänkte helt enkelt om när vi hittade ett bra sätt att göra det på, säger Eva Beckman till Kulturnyheterna.

Varför tror du att studentsångarna i Lund verkar vara så viktiga för så många?

– Allra mest tror jag för att det varit en tradition över tid i många tittares liv – att se Lundasångarna sjunga in våren och kolla om magnolian hunnit börja blomma i Skåne. Traditioner är ofta viktiga för oss TV-tittare, säger Eva Beckman.

Andreas Lönnqvist, dirigent för Lunds Studentsångare, ser positivt på ändringen.

”Jag är jätteglad för att SVT har tänkt om och vi ser fram emot att få sprida vårkänslor i hela landet även i år”, säger han i en kommentar till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.