SVT-chef stoppade humorsketch i Bingo Royale

Publicerad

Sketcher om homosexuella och rasister gick bra. Men när Sveriges Televisions lördagsunderhållning Bingo Royale skulle sända en sketch om moderater så tog det stopp. Programdirektör Leif Jakobsson ingrep strax före sändning.

Mod och kreativitet är ett av SVT:s löften till licensbetalarna. I lördags kväll hände något som har väckt frågor kring detta löfte. Bara några timmar före sändning ringer SVT:s programdirektör Leif Jakobsson upp den ansvarige utgivaren för programmet Bingo Royal. Han ger då en direkt order om att den sketch som skulle ha varit med i kvällens program inte får sändas.

– På lördag eftermiddag ringer Leif och ber mig lyfta sketchen, eller har tagit beslut om att lyfta sketchen, säger Johan Grafström, ansvarig utgivare för Bingo Royale.

Angavs det några skäl till att just den här sketchen skulle bryta mot sändningstillståndet?
– Nej, men jag och Leif har en dialog kring detta och den fortgår ännu. Men jag fick inga tydliga skäl, säger Grafström.

I tidigare program har sketcherna innehållit skämt om rasister och homosexuella. Den här gången skulle det handla om moderater. Redan en månad tidigare hade SVT:s ledning fått se sketcherna. Ingen hade något att anmärka.

Fri television?
Varför är det extra känsligt att skämta med de som sitter i regeringen? Lördagens beslut väcker frågor om vad SVT menar med att vilja vara en fri television.

– Det här skämtet handlar visserligen om moderater, men anledningen till att vi stoppar det var att det också handlade om funktionshindrade, som är en utsatt grupp i samhället. SVT ska aldrig, inte ens i satirens form, kränka utsatta och svaga grupper.
Så förklarar Helga Baagoe, informationsdirektör på SVT, Leif Jakobssons beslut.

Är homosexuella då inte en sådan grupp?
– Det är jättesvårt att dra gränsen i sådana här frågor. Man kan nog aldrig säga vad som är exakt rätt eller vad som är exakt fel, säger Baagoe.

Bingo Royales projektledare Tora Heckscher undrar nu hur man ska kunna gå vidare med att spela in nya sketcher.
– Jag har inte riktigt det klart för mig just nu, kan jag säga.

Är det här fri television?
– Vad tycker du? Jag måste få ett ordentligt skäl först till varför den har lyfts innan jag kan tycka något, säger Heckscher.

Kulturnyheterna/Roland Zuiderveld

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play