SVT:s vd Hanna Stjärne. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hanna Stjärne: ”En gräns har passerats”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ville under torsdagen kalla in cheferna för public service-bolagen till kulturutskottet för att svara på kritik om bristande opartiskhet i enskilda program. Något som upprör SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering.

Det var under fredagen som SVT:s vd Hanna Stjärne skriftligen kommenterade SD:s public service-kritik.

”Det är anmärkningsvärt och jag har inte hört talas om något liknande i Sverige. Vi har ett system med en Granskningsnämnd dit synpunkter kan framföras. Det gäller alla, även politiker”, skriver Stjärne i en kommentar och fortsätter:

”Det är förstås fritt att kritisera, diskutera och ogilla det SVT gör. Men politiker har ett ansvar för att respektera systemet och hålla armlängds avstånd till oberoende medieföretag som har i uppgift att granska dem. Det är tydligt formulerat i sändningstillståndet.”

”Stolt över vår rapportering”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter och Morgonstudion, reagerar med förvåning på förslaget från SD om att public service-chefer ska kallas in till kulturutskottet för att svara på kritik om bristande opartiskhet, och kritiken mot rapporteringen om ungdomsbrottslighet i ett avsnitt av Morgonstudion.

Hur reagerar du på förslaget om att kalla in public service-chefer till kulturutskottet, för att svara på kritik om opartiskhet?

– Med förvåning.

Det finns en växande kritik mot bristande opartiskhet inom public service, menar Aron Emilsson (SD). Delar du den bilden?

– Jag märker att public service har blivit en del av en politisk debatt som just nu är intensiv. Jag har jobbat i decennier inom privatägda tidningar och är väldigt van vid att diskutera redaktionella beslut och publiceringar, säger Charlotta Friborg.

– Kritiken skiljer sig inte så mycket åt, men skillnaden är att det för public service finns en särskild möjlighet att få både opartiskhet och saklighet prövad – inom ramen för Granskningsnämnden.

Förslaget röstades ner

Intervjun om ungdomsbrottslighet i i Morgonstudion var enligt Emilsson ett tydligt exempel på ensidighet i SVT:s rapportering. Hur ser du på den kritiken? 

– Jag är stolt över vår rapportering som varit mångsidig. Vi har bland annat intervjuat offer, anhöriga till förövare, forskare, experter, poliser och vi har utkrävt ansvar av politiker.

Är det vanligt att politiska partier vill diskutera enskilda inslag i riksdagen?

– Nej.

I en omröstning på torsdagens sammanträde i kulturutskottet röstades förslaget ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.