Maryam Ebrahimi tog emot Emmyn i natt. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

SVT-dokumentär vann Emmy

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska dokumentären Frihet bakom galler fick tv-världens finaste pris i natt, en Emmy. – Jag är så fantastiskt glad att det inte finns ord, jublar Maryam Ebrahimi, filmens producent och medregissör.

”Frihet bakom galler” handlar om ett kvinnofängelse i Afghanistan, där de allra flesta intagna är dömda för att ha rymt från sina hem.

Trots att fängelset är smutsigt och trångt är många av kvinnorna hellre där än ute i samhället, där de riskerar att bli misshandlade eller till och dödade av sina män och släktingar.

”Tillägna priset till alla kämpande afghanska kvinnor”

– En viktig anledning till att jag och regissören Nima Sarvestani gjorde filmen var att försöka förändra lagstiftningen i Afghanistan och förbättra kvinnornas situation. Jag vill tillägna det här priset till alla kämpande afghanska kvinnor och särskilt de modiga personer vi fick förtroendet att skildra i filmen, säger Maryam Ebrahimi, producent och medregissör, i ett pressmeddelande.

Prisas för Bästa dokumentär

”Frihet bakom galler” vann priset för Bästa dokumentär, och Maryam Ebrahimi fanns på plats i New York och tog emot priset.

Mest förvånad av alla över priset var sannolikt Maryam Ebrahimi som inte var särskilt hoppfull om att det skulle gå vägen. Hon trodde nog att Emmyn skulle gå till den brittiska dokumentären ”No Fire Zone: The Killing Fields of Sri Lanka”.

Detta anförtrodde hon SVT:s utsände Niklas Ahlgren i en intervju dagen före prisutdelningen.

– Filmen om inbördeskriget i Sri Lanka tror jag kommer vinna, den verkar otroligt stark. Jag kan inte ens se hela trailern för den innehåller så hemska bilder, sa Maryam Ebrahimi innan prisutdelningen.

Här kan du läsa hela intervjun på SVT Dokumentärs blogg.

Svävade i livsfara

En av de medverkande i filmen, Sara, har fått hjälp av filmarna att komma till Sverige eftersom hon svävade i livsfara efter sin frigivning. Just nu håller Maryam Ebrahimi på att göra en uppföljande film om Saras nya liv i Sverige.

Frihet bakom galler är producerad av Nima Film och SVT, i en samproduktion med DR, NRK, NHK och IKON. Regissör är Nima Sarvestani och producent och medregissör är Maryam Ebrahimi. Exekutiv producent är SVT:s Axel Arnö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer