Jan Axelsson, SVT och Kitimbwa Sabuni, Svenska muslimer i samarbete. Foto: Scanpix/SVT

SVT får skarp kritik för ”slöjförbud” i rutan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SVT:s programdirektör får nyheternas programledare inte bära slöja. Nu möter han stark kritik från ett muslimskt nätverk.

– Vi vill att det här diskriminerande förbudet mot huvudduk för nyhetsankare upphävs. Vi tror att det vilar på mycket skakiga juridiska grundvalar och tycker det är viktigt att det prövas nu.

Så säger redaktören Kitimbwa Sabuni. Han är en del av nätverket Svenska muslimer i samarbete, som har skickat en rapport till FN. Med rapporten vill nätverket rikta kritik mot den svenska regeringens egen rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté, CERD. Den tar inte tillräcklig hänsyn till svenska muslimers situation, menar Sabuni.

”Vill ha neutral klädsel”

Ett konkret problem som nätverket lyfter fram är faktumet att ingen nyhetsprogramledare i SVT1 och SVT2 bär huvudduk. Och ett hinder för att det ska ske är, enligt SVT:s programdirektör Jan Axelsson, ett policydokument från 2008.

Dokumentet säger bland annat att ”SVT och dess företrädare ska uppträda opartiskt i förhållande till olika trossamfund”.

Hur policyn har uttolkats har varierat, men enligt Jan Axelsson betyder det i praktiken att kanalens nyhetsankare inte får bära några religiösa symboler. Och där ingår slöja:

– Vi tycker det är viktigt att våra nyhetsprogramledare uppträder inför publiken på ett opartiskt sätt i förhållande till olika religiösa, politiska eller kommersiella intressen. Därför vill vi ha en neutral klädsel. Det innebär att man inte har kläder som uppfattas som en symbol för någonting, av väldigt många människor. Det kan vara en huvudbonad, ett märke, en bokstav eller ett tecken, säger han till Kulturnyheterna.

”Absolut ingen diskriminering”

Samtidigt ingår det i SVT:s mål att öka den etniska och religiösa mångfalden bland de anställda. Jan Axelssons förklaring räcker inte, om man frågar Kitimbwa Sabuni:

– I Sverige har vi religionsfrihet och i den ingår religiösa praktiker. För praktiserande muslimer är slöjan en del av deras identitet, som man inte kan skilja från dem. Och det är inte förenligt med religionsfrihetens principer att kräva det för att man ska få ett jobb.

Jan Axelsson, är det inte diskriminerande mot en grupp människor om de som till vardags bär huvudduk inte kan få jobb som nyhetsprogramledare?

– Det är absolut ingen diskriminering. Det är ingen mänsklig rättighet att helt privat bestämma vilken klädsel man vill ha när man är nyhetsprogramledare på SVT eller i något annat program i nyhetssammanhang. Däremot finns det programtyper där det kanske är relevant, intressant och viktigt att ha med andra symboler. Det får vi ta ställning till från fall till fall.

”Hög tid att det prövas”

SVT:s policy är under omarbetning just nu, men Jan Axelsson säger att det inte finns några planer på att ändra formuleringarna kring opartiskhet. Han tror heller inte att FN kommer vända sig mot SVT när kommittén har läst det muslimska nätverkets rapport.

Men Kitimbwa Sabuni ger inte upp. Enligt honom är en del av syftet redan uppfyllt:

– Regeringen har hittills inte lyssnat på oss i de här frågorna. När vi vänder oss till FN så börjar regeringen, SVT och Sverige att lyssna. Det är hög tid att det här prövas. Och SVT kan tjäna på att bli mer inkluderande och visa på mångfalden i Sverige.

Reporter/klippning i tv-inslaget: Sindra Grahn

Fotograf: Andreas Idén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.