SVT-journalisterna Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling. Foto: Sofia Sabel/SVT

SVT-journalister fängslades i Zambia

Uppdaterad
Publicerad

Två SVT-medarbetare på reportageresa i Zambia har suttit frihetsberövade under ett par dagar då de förhörts av polis. De är nu släppta av myndigheterna.

Det är ett team från Uppdrag Granskning, Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling, som varit på uppdrag i Zambia för att granska hur svenska biståndspengar används i landet. 

Skildra bistånd

Journalisterna var på plats för att skildra hur landet använder biståndet och hur biståndsorganet Sida säkerställer att svenska skattepengar inte hamnar i privata fickor. SVT har varit i kontakt med dem efter att de släppts av polisen, och de mår efter omständigheterna bra.

– Det har suttit frihetsberövade under några dagar och har behandlats väl. Men jag själv har inte kunnat prata med dem eftersom de ännu inte fått tillbaka sina mobiltelefoner, säger Nils Hanson, projektledare på Uppdrag granskning.

Korruptionsskandal

Zambia är sedan länge en av en av Sveriges större mottagare av bistånd. Delar av samarbetet avbröts av Sida 2009 då en visselblåsare avslöjade att runt 50 miljoner biståndskronor, varav sju miljoner var svenska, försvunnit i en korruptionsskandal.

I höstas återupptogs samarbetet igen och nya bistånd betalas ut av Sida.

– Teamet var där på ett granskande uppdrag, mer vill jag helst inte berätta, säger Nils Hanson.

I det pressfrihetsindex som yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser upprättar, hamnar Zambia på en föga smickrande 114:e plats, berättar ordföranden Jonathan Lundqvist.

Osäkert för journalister

Oberoende journalister kanske inte riskerar livet, men makthavarna i landet försöker undvika granskning genom att anklaga misshagliga journalister och medier för ärekränkning och osedlighet, vilket har lett till omfattande självcencur.

– Som undersökande reporter är det  mäktiga intressen man utmanar. Samtidigt är det lite förvånande att myndigheterna vågar frihetsberöva utländska journalister eftersom det brukar väcka starka reaktioner internationellt. Det är vanligare att helt sonika slänga ut dem ur landet, säger Jonathan Lundqvist.

UD bekräftar

Utikesdepartementet bekräftar att man fått information om att två svenska medborgare varit frihetsberövade men numera är släppta.

– Därmed är det inte längre ett konsulärt ärende, och några andra kommentarer gör vi inte, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.

”Mestadels fredligt land”

Zambia ligger i södra Afrikas inland och betecknas av UD som ”mestadels ett fredligt land, men ibland kan störningar mellan rivaliserande politiska grupper bryta ut med kort varsel. Man bör därför iaktta försiktighet vid eller helt undvika politiska möten, demonstrationer och folksamlingar eftersom de kan urarta i våldsyttringar och skadegörelse.”, står det i ambassadens reseinformation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.