Foto: TT

Fem SVT- produktioner nominerade till Prix Europa

Publicerad

Under måndagen släpptes nomineringarna inför årets upplaga av festivalen Prix Europa 2018, som den 19 oktober kommer dela ut priser till Europas bästa tv, radio och webbmedia. Bland de nominerade finns fem produktioner från SVT.

Ett av de nominerade SVT-programmen är Uppdrag Gransknings program Jakten på generalen, som handlar om en av världens mest ökända människosmugglare, Medhanie Yehdego Mered. När bevis pekar mot att fel person sitter häktad reser Uppdrag Granskning till Uganda för att hitta den riktiga så kallade ”Generalen”.

Programmet har sedan tidigare fått stor internationell spridning då flera andra medier efter dokumentären också funnit spår efter ”Generalen”. Programmet är nominerat i Prix Europas kategori för samhällsprogram.

Nominerad i mångfaldskategori

I Prix Europas mångfaldskategori IRIS, finns SVT representerat med tre program, bland annat dokumentären Zlatan – för Sverige i tiden. En dokumentär där fotbollsspelaren ser tillbaka på sin resa från Rosengård till att vara en del av världsfotbollens toppskikt. Leo Razzak och Nils Andersson ligger bakom dokumentären.

Även Marioan Hosseinis novellfilm Martyren, från årets upplaga av filmprojektet Moving Sweden och Filmen om Maj Doris Rimpi, den samiska konstnären och skådespelaren är nominerade i samma kategori.

App för språkinlärning nominerad

SVT är också nominerade i kategorin för Online Projekt, med appen SVT Språkplay som vänder sig till de som vill lära sig svenska genom att kolla på tv. Appen har översättningar från 18 språk och riktar sig specifikt till nyanlända.

Andra svenska medier som finns med bland nomineringarna är Sveriges Radio som tävlar med åtta program och Utbildningsradion som blivit nominerade i tre kategorier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer