SVT-reporter polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Nu har SVT:s reporter Fredrik Önnevall blivit polisanmäld för människosmuggling. I tv-serien Fosterland hjälper han en syrisk pojke att ta sig till Sverige.

– Det var väntat, men jag är inte orolig för jag känner inte att vi har begått något brott, säger Fredrik Önnevall.

I söndags sändes tredje delen av SVT:s serie Fosterland, där reportern Fredrik Önnevall reser runt i Europa och ger en bild av den växande nationalismen.

Han träffar också de som känner sig drabbade av nationalisterna – minoriteter, flyktingar och homosexuella.  

Pustar ut på bron  

Programmet blev uppmärksammat redan innan det gått i luften. SVT själva släppte nyheten om att reportern och SVT:s team hjälpt den syriske flyktingpojken Abed att ta sig från Aten i Grekland till Sverige.

I senaste programmet pustar Fredrik Önnevall ut när bussen kör över Öresundsbron och han och flyktingpojken Abed har lyckats ta sig till Sverige utan att bli fast i någon gränskontroll.

Nu har Fredrik Önnevall blivit polisanmäld för människosmuggling av minst två anmälare i Stockholm. Om anmälningarna kommer att leda till åtal eller inte återstår att se. SVT:s ledning har förklarat att man bedömer risken för att reportern döms för brott som liten.

Människosmuggling i HD

Högsta Domstolen har tidigare tagit upp ett fall som kan jämföras med hur SVT-reportern hjälpte 15-åringen att ta sig in i Sverige. Den gången dömdes en syrisk man för människosmuggling för att han hade hjälpt familjemedlemmar att ta sig från Tyskland till Sverige, där de sökte asyl. 

Precis som SVT-reportern var den syriske mannen inte ute efter att tjäna pengar på människosmuggling. Hans motiv var att hjälpa sin familj och det ansåg domstolen skulle leda till ett mildare straff. Men han dömdes ändå för ringa brott i Högsta Domstolen och straffet blev 60 dagsböter.

– De jurister vi har pratat med säger att det finns skillnader i fallen och att man inte kan dra några slutsatser om hur det ska gå i vårt fall genom den domen, säger Fredrik Önnevall.

Hyllats – och fått kritik av PO

Diskussionsvågorna kring Fredrik Önnevall har gått höga. Frågan om en reporter ska kliva ur rollen som rapportör och aktivt hjälpa en flykting har tagits upp flera gånger.

– Jag kan inte ha en moralisk kompass som medmänniska och en annan som journalist, sa Fredrik Önnevall i SVT:s morgonsoffa inför premiären av Fosterland.

Hans agerande har hyllats av många, men pressombudsmannen Ola Sigvardsson har ifrågasatt SVT:s publicering.

– Att lämna yrkesrollen och hjälpa en människa i nöd är helt okey enligt mitt sätt att se det. Problemet uppstår när man gör journalistik av det. Pojken exponeras väldigt mycket och eftersom han är ett flyktingbarn är han i en väldigt utsatt position. Då bör man som journalist vara försiktig med att exponera ett barn, sa PO till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet