Christian Catomeris Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s Christian Catomeris prisbelönt

SVT:s utrikesreporter Christian Catomeris får Anna Lindh Foundations journalistpris för sin film Tillbaka till Lampedusa. Priset delades ut i Jordaniens huvudstad Amman i kväll.

– Det känns väldigt bra. Jag har ju rötter i både Italien och Grekland, säger Christian Catomeris på telefon från Amman, och påpekar att Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundations mål är att främja dialogen mellan kulturer och länder kring Medelhavet.

Filmen, som sändes i SVT förra året, handlar om den italienska ön Lampedusa dit tusentals flyktingar, bland annat från Tunisien, kom efter revolutionen i Tunisien 2011.

– Den utspelar sig både i Tunisien och Italien. Jag tror att juryn tycker att den slår en brygga över Medelhavet.

Christian Catomeris berättar i filmen om hur invånarna i Lampedusa tar emot flyktingarna med stor gästfrihet. En italiensk författare har till och med föreslagit att Lampedusaborna borde få Nobels fredspris på grund av den generositet som visats mot dem som med jämna mellanrum ”invaderade” deras ö.

Christian Catomeris, som var SVT:s Europakorrespondent 2010-2014, är stolt över att ha fått priset, bland annat med tanke på att flera filmer gjorda i olika länder runt Medelhavet var nominerade.

– Jag vill också tacka de övriga i teamet: fotograferna Ivan Blanco och Tobias Höiem-Flyckt, Kersti Grunditz Brenman som klippte, och producenten Saam Kapadia.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer