Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet. Foto: SVT

SVT:s Emma Frans utsedd till årets folkbildare

Uppdaterad
Publicerad

SVT-profilen Emma Frans har utsetts till årets folkbildare av Studieförbundet Vuxenskolan. Hon får utmärkelsen för sitt arbete mot desinformation och faktaresistens, skriver Svenska Dagbladet.

Studieförbundet Vuxenskolan delar vartannat år ur sitt Folkbildningspris till en person utanför de etablerade folkbildningsorganisationerna som gjort ”stora folkbildande insatser”.

I år tilldelas priset en av Morgonstudions återkommande gäster, Emma Frans, som för SVT Nyheter också gör förklarande klipp om vetenskapliga myter och sanningar.

”En modern folkbildare”

”Emma Frans är en modern folkbildare som envist fortsätter kampen mot faktaresistens och fake news och hennes insatser fortsätter att nå nya målgrupper”, skriver juryn i sin motivering.

– Jag är väldigt glad och hedrad. Jag är så klart glad att just jag blivit utnämnd till årets folkbildare men tycker också att det är kul att man uppmärksammar folkbildningens roll för att motverka mytbildning och desinformation på nätet, säger Emma Frans till SVT Nyheter.

Utdelningen sker den 19 maj på Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma på Djurönäset i Stockholm.

Under 2017 tilldelades Emma Frans motsvarande utmärkelse av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Samma år vann hon även Stora journalistpriset i kategorin Årets röst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.