I vintras lanserades nya svt.se med ett större fokus på nyheter. Nu kan sajten prisas. Foto: SVT

SVT:s sajt nominerad till Svenska Designpriset

Publicerad

SVT:s sajt är nominerad i kategorin Redaktionell Digital i tävlingen Svenska Designpriset.
– Det är otroligt roligt, speciellt därför att vi har designat och byggt sajten själva, säger Djeiran Amini och Elin Axelsson, två av de SVT-medarbetare som varit med och tagit fram nya svt.se.

I december förra året gjordes SVT:s sajt om rejält – förstasidan som tidigare varit uppdelad i olika kategorier, varav nyheterna var en, blev en renodlad nyhetssida där allt SVT:s övriga innehåll också snabbt går att hitta. I våras skickade SVT in den nya sajten som ett bidrag till tävlingen.

– Vi vet inte varför vårt bidrag blev nominerat, men jag tycker själv att sajten är en elegant paketering av hela SVT:s universum, med nyheterna i fokus. Vi har fått en renodlad sajt i stället för en uppdelad, säger Djeiran Amini, produktägare för Nyheter på SVTi (i står för interaktiva).

– Det är en enkel och stilren sajt som lyfter fram innehållet, säger Magnus Malmstedt, designer.

Många användartester

Elin Axelsson, UX-designer på SVTi, säger att många tester med användare föregick lanseringen av den nya sajten, och att mycket hänsyn togs till deras synpunkter.

– Vi har tagit bort en del innehåll. Sajten har blivit mera stringent, den var rörigare förut, säger hon.

Robin Hedin, UX-designer, säger att det är sajtens utseende på webben som styr hur innehållet ser ut även i mobilapparna, vilket medför en del utmaningar designmässigt.

– Vi utgår från webben och vi är bra på att hålla ihop det hela. Vi sitter nära varandra och jobbar tillsammans – det är jätteviktigt, säger Magnus Malmstedt.

Efter lanseringen av nya svt.se har SVTi fortsatt jobba med att utveckla sajten.

– Vi försöker nå olika behov och stödja olika användarmönster. Till exempel har vi infört Snabbkollen (tre toppnyheter hämtade från texttv, red:s anm) på sajten, funktionen att man kan svajpa i sidled i mobilen för att få fördjupningar i ett ämne, medan man får överblicken över nyhetsflödet om man läser sajten uppifrån och ner, säger Elin Axelsson.

Djeiran Amini, Robin Hedin, Elin Axelsson och Magnus Malmstedt på SVTi är glada för att svt.se nominerats till Svenska Designpriset. Foto: SVT

Valresultatet direkt på sajten

Den närmaste framtiden ligger allt fokus på valet och valbevakningen. En nyhet vid årets val blir att valresultatet kommer att presenteras i realtid direkt på svt.se allteftersom siffrorna tickar in.

Nomineringarna till Svenska Designpriset har gjorts av en jury, men från 3 september får också allmänheten rösta. Vilka som vunnit avslöjas den 25 oktober.

– Vi hoppas förstås att många kommer att gå in och rösta på oss! säger Djeiran Amini.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer