SVT:s utrikesreporter om de amerikanska mediernas protest: Handlar om den fria pressens bevarande

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen genomför drygt 350 amerikanska tidningar en kampanj på sina ledarsidor mot Donald Trumps verbala attacker mot journalister och den fria pressen. En koordinerad publicering i protest mot vad de anser vara en mediefientlig retorik från Trumps sida.

Den amerikanska presidenten Donald Trumps ordattacker mot medier och journalister har blivit allt aggressivare på senare tid under Trumps massmöten med sina anhängare. Han har kallat journalister allt från ”världens mest ohederliga människor” till folkets fiende.

Tidningarnas gemensamma ledare kommer att publiceras om bara några timmar idag, torsdag. Tidningen Boston Globe, som var initiativtagare till protesten, har redan släppt sin text.

”Journalister klassas inte som amerikaner utan snarare folkets fiende”, skriver de inledningsvis i sin text.

– De här tidningarna menar att det handlar om den fria pressens bevarande. Om inte presidenten slutar med det här är man rädd att den fria pressen kommer att inskränkas och att politikernas makt över medier ökar, säger SVT:s utrikesreporter Rebecca Randhawa Bergmark som just nu bevakar USA.

Se Rebecca Randhawa Bergmark berätta mer om läget för de amerikanska medierna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.