Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Rapport, Aktuellt, text-tv och nyheterna på svt.se. Foto: SVT

SVT svarar: ”Inte så bra som vi hoppats”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters ansvarige utgivare Ulf Johansson är delvis självkritisk till hur Aktuellt skötte intervjun med Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk. ”Jag tycker att formen för intervjun inte blev så bra som jag hade hoppats”.

Kritiken har varit hård mot Aktuellt efter torsdagskvällens intervju med Vávra Suk, chefredaktör för högerextrema Nya Tider.

Men programmets ansvarige utgivare Ulf Johansson försvarar inslaget och menar att det fanns goda skäl till att intervjua Suk.

Bokmässan 2016

– Utgångspunkten var att Nya Tider är de som stått i centrum i debatten inför mässan. Det har nästan enbart handlat om dem, de har fått väldigt hård kritik och attackerats hårt. Då tycker vi att det är självklart att de får svara.

”Vi har granskat dem”

Kritiken har handlat mycket om att Nya Tiders högerextrema agenda inte presenterades tillräckligt tydligt för tittarna. Hur ser du på det?

– Vi har granskat dem tidigare, bland annat i Kulturnyheterna tidigare denna månad. Då fanns Expo med och gav bakgrund. Vi redovisade de klara kopplingarna till de nazistiska rörelser de har haft samröre med. Den kopplingen gjordes i går också, det tryckte vår programledare på i frågorna.

Men alla tittare kanske inte ser alla SVT:s sändningar, är inte bakgrunden värd att dras igen?

– Jag tycker att formen för intervjun inte blev så bra som jag hade hoppats. Dels var det en länkintervju vilket gjorde att situationen blev svårare. Sen borde vi kanske rekapitulerat vår tidigare granskning av Nya Tider under gårdagens sändning.

”Tittarna ser igenom”

Kritiker menar att Vávra Suk fick prata för länge och lägga ut texten oemotsagd. Håller du med?

– Ja, jag tycker som sagt att formen inte blev bra. Programledaren har inte alls samma möjlighet att hålla en rapp intervju när den görs på länk, det gjorde att han fick för mycket utrymme och fick prata på för länge. Jag gav klartecken till länkintervju så det får jag ta på mig. Vávra Suk använde mycket tid åt medier som ljuger, det är den vanliga retoriken som jag tror att en genomsnittstittare ser igenom. De andra delarna, om kopplingar till förintelseförnekare och annat, var programledaren på och ställde frågor om.

”Vi borde förberett på annat sätt”

Under torsdagskvällens kritikstorm mot Aktuellt fick Ulf Johansson frågan på sociala medier om huruvida han var nöjd med sändningen. Han svarade då: ”Ja, jag är nöjd med kvällens Aktuellt”.

Känner du fortfarande så?

– När man får en fråga på det sättet, en insinuant fråga på Twitter, så svarar jag insinuant. Jag säger precis som jag sagt, det var rätt att Nya Tider var med – men formen borde varit annorlunda. Vi borde förberett intervjun på ett annat sätt, förberett och ramat in den bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2016

Mer i ämnet