Sweden Rock får böta 200 000

Publicerad

Miljödomstolen har slagit fast att Sölvesborgs hårdrockfestival får böta efter att de utsatt publiken för alltför höga ljudvolymer.

Vid fyra konserter 2009 överskred Sweden Rock festival gränsvärdena för vad som är tillåtet, rapporterar Sydöstran.

Öppningsakten sprängde maxgränsen
Tracenine från Kanada öppnade förra årets festival och gjorde det rejält – deras konsert nådde nämligen toppnotering på ljudmätaren med 115,8 decibel. Den högst tillåtna ljudnivån för konserter med barn under 13 år i publiken är 97 decibel.

Ytterligare tre konserter sprängde maxgränsen och för detta tvingas nu Sweden Rock Festival att böta 200 000. En femte konsert var också aktuell men där var ljumätningen för osäker för att Sweden rock festival skulle dömas till vite även för den.

Inte första gången
Enligt Sydöstran är det inte första gången det påtalats att rockfestivalen skulle ignorera volymgränserna. 2005 noterade Miljöförbundet i Blekinge höga volymer på hårdrocksfestivalen. Sweden Rock Festival överklagade dock till Länsstyrelsen som ändrade föreläggandet.

Sweden Rock Festival har inte gått att nås för en kommentar.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer