Med de sex priser som Swift vann i år, är hon den artist som totalt tagit emot flest American Music Awards. Foto: Mario Anzuoni/Reuters/TT

Swift lyste klarast bland stjärnorna på gala

Uppdaterad
Publicerad

Årets artist, årets kvinnliga artist, årets pop/rockalbum, årets musikvideo och årets favoritartist inom genren adult contemporary.

Dessutom hyllad som decenniets artist. Priserna haglade över Taylor Swift, som stal mycket av strålkastarljuset vid American music awards.

Upptakten till årets upplaga har dominerats av bråket kring Taylor Swift och hennes tidigare manager Scooter Braun, som äger en del rättigheter till hennes tidiga låtar. Bland annat hävdade Swift att Braun försökt att stoppa henne från att framföra ett medley med gamla sånger på galan, vilket förnekades från skivbolaget som Brauns investmentbolag äger. Senare kom också ett klargörande från bolaget som gav Swift grönt ljus.

Mest prisade

I vit skjorta med titlarna på alla sina album skrivna i svart, drog dock superstjärnan i gång medleyt med The man, innan hon ändrade utstyrsel till guld och körde klassiker som Love story och Blank space, inför att hon tog emot specialpriset som decenniets artist i Los Angeles.

– Alla som är här i dag vill skapa något varaktigt, vad det än är i livet. Det här är ett pris som uppmärksammar konst, hårt arbete – och skoj och minnen, men det som har betydelse för mig är de minnen jag har fått med er fans över hela världen genom åren, sade hon när hon tog emot hyllningspriset.

Med de sex priserna som Swift vann i år är hon den artist som totalt tagit emot flest American music awards, uppger Billboard.

Gullig statyett

17-åriga Billie Eilish var också en vinnare på galan, där hon tog emot två tidiga priser för årets nykomling och bästa alternativa rockartist.

– Den här är så gullig, sade hon när hon höll upp glaspyramidstatyetten.

Förutom Eilish och Swift framträdde Green Day, för att fira 25-årsjubileet av Dookie, med att bland annat framföra Basket case.

Vinnare i urval

Årets artist: Taylor Swift

Årets turné: BTS

Årets manliga pop/rock: Khalid

Årets kvinnliga pop/rock: Taylor Swift

Årets pop/rock-album: Taylor Swift: Lover

Årets pop/rock-låt: Halsey: Without me

Årets rap/hiphop-artist: Cardi B

Årets soul/r'n'b-album: Khalid: Free spirit

Årets kvinnliga soul/r'n'b-artist: Beyoncé

Årets manliga soul/r'n'b-artist: Bruno Mars

Årets musikvideo: Taylor Swift: You need to calm down

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.