Foto: AP/TT

Sydafrikanske musikern Johnny Clegg är död

Publicerad

Den sydafrikanske musikern Johnny Clegg är död efter flera års kamp mot bukspottkörtelcancer.

”Johnny lämnar djupa avtryck i hjärtat hos varje person som ser sig själv som afrikan”, säger hans manager Roddy Quinn i ett uttalande.

Johnny Clegg var en välkänd artist och aktivist i Sydafrika, känd för att han sjöng på både engelska, afrikaans och zulu. Som musiker blandade han västerländsk popmusik med traditionella zulurytmer.

Han föddes i Storbritannien 1953 men flyttade till Sydafrika när han var sex år gammal. Under sin karriär samarbetade han med en rad musiker, däribland Sipho Mchunu och Dudu Zulu, i banden Juluka och Savuka.

Låt till Mandela

Juluka bildade han tillsammans med Sipho Mchunu i Johannesburg 1969 och bandet blev nära förknippat med folkrörelsen mot apartheid.

Tillsammans med Dudu Zulu bildade han bandet Savuka 1986. Clegg fortsatte skriva politiska sånger med udden mot apartheid. En av de mer kända är ”Asimbonanga” från 1987 som dedikerades till Nelson Mandela.

Savukas debutalbum ”Third world child” blev mycket framgångsrikt och bandet turnerade i Frankrike, Kanada och USA. När Nelson Mandelas 70-årsdag uppmärksammades med en stor protestkonsert i London 1988 fick Savuka inte spela på grund av kulturbojkotten mot Sydafrika.

Bandet upplöstes 1992 efter att Dudu Zulu blivit mördad.

”Unik musikstil”

Johnny Clegg har släppt flera soloalbum och blivit nominerad till en Grammis. Under en konsert 1999 fick han sällskap på scen av Sydafrikas dåvarande president Nelson Mandela, när han spelade just ”Asimbonanga”.

”Med sin unika musikstil korsade han kulturella barriärer likt få andra. Han väckte medvetenheten i många av oss”, säger Roddy Quinn.

Trots cancerdiagnosen 2015 och efterföljande behandling fortsatte Johnny Clegg att spela in i det sista. Han dog i sitt hem i Johannesburg, omgiven av sin familj.

Johnny Clegg blev 66 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.