Sydkoreanske regissören Bong Joon Hos film Parasit. Foto: Triart

Sydkorea firar Oscarsregn över Parasit

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier i Sydkorea svämmade över av hyllningar, efter det att Parasit skrev historia på Oscarsgalan och blev den första icke-engelskspråkiga film som vunnit priset Bästa film.

Regissören Bong Joon-Hos namn var det mest sökta på Sydkoreas lokala nät Naver, och kommentarer som ”jag är så stolt över att vara korean” var vanliga. Sociala medier i Sydkorea svämmade över av hyllningar, efter det att Parasit skrev historia på Oscarsgalan och blev den första icke-engelskspråkiga film som vunnit priset Bästa film.

Joon-Ho hyllade sitt hemland i Oscarstalet: ”Vi skriver aldrig för att representera vårt land men det här är personligt till Sydkorea”, sade han.

Regeringen i Sydkorea reagerade också snabbt på succén, och twittrade om de platser i Seoul som filmen har spelats in på. Samtidigt hånade många på sociala medier den reporter som frågade regissören varför han spelade in filmen på koreanska: ”Hon borde fråga Scorsese eller Tarantino varför de spelar in sina egna filmer på engelska”, skrev en person om de andra nominerade regissörerna, enligt BBC.

Den sydkoreanska filmen tog också hem bästa regi, bästa internationella långfilm och bästa originalmanus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.