Sydkoreas kultur smugglas till Nord

Publicerad

Uppföljaren till Psys världshit ”Gangnam Style” kom på fredagen. Den lär snart finnas även i Nordkorea.

Sydkoreansk och västerländsk film, musik och litteratur smugglas in och utmanar regimens monopol på information. Efterfrågan bland nordkoreanerna är stor.

– En populär sydkoreansk såpopera kan vara tillgänglig i Nordkorea en vecka efter det att den sänts på tv här, säger doktor Kim Yun-Tae, generalsekreterare i människorättsorganisationen NK net i Seoul, och fortsätter:

– Den sydkoreanska regeringen tycker inofficiellt att den 'koreanska vågen' av populärkultur i Nordkorea är väldigt positiv.

Ballonger med information

Organisationen är främst aktiv i spridandet av politisk information till Nordkorea. Smugglingen sker på många sätt, bland annat genom ballonger försedda med gps-sändare.
– Vissa ballonger har flugit ända upp till Pyongyang, säger Kim Yun-Tae.

Fyra kvinnliga studenter som TT talar med i sydkoreanska Seoul tycker alla att det är bra att populärkultur sprids:

– Skillnaden mellan oss i syd och dem i norr är stor. De förstår inte vår kultur, säger Yoo Min-Hye.
– Så det är bra att den kommer fram. Lyssnar de på Gangnam Style förstår de oss bättre, fyller Kim Li-Jeong i.
– Men de måste göra det i hemlighet så att de inte blir arresterade, säger Cho So-Yeon.

Gangnam-dansar i smyg

Free North Korea Radio uppger att Gangnam Style är populär även i Nordkorea, och att många i smyg gör den berömda hästridardansen.

Enligt en studie av tankesmedjan Inter Media har de flesta nordkoreaner någon gång varit i kontakt med utländsk förbjuden kultur. Studien, som bygger på intervjuer med nordkoreanska flyktingar och resenärer, visar på ett positivt samband mellan exponering av utländsk kultur och inställning till omvärlden.

Smugglar via Kina

An Myeong-Chul, chef för organisationen Free NK Gulag, som arbetar för mänskliga rättigheter i Nordkorea, skiner upp när han får reda på att Psy precis släppt en ny singel. Free NK Gulag smugglar regelbundet usb-minnen och dvd-skivor till Nordkorea, gömda i leveranser från Kina.

– Intressant! Jag ska lyssna på låten. Är den bra så börjar jag skicka den till Nordkorea, säger An Myeong-Chul till TT.

Om utländsk kultur i Nordkorea

Visa
  • Enligt rapporten A Quiet Opening har tankesmedjan Inter Media intervjuat nordkoreanska avhoppare och flyktingar. Drygt hälften uppger att de har sett en utländsk dvd-film i Nordkorea.
  • En tredjedel av dem som haft tillgång till tv säger att de sett utländska sändningar. Även mobiltelefoner och datorer smugglas in i landet, främst från Kina.
  • Nordkorea rankas tillsammans med Turkmenistan och Eritrea som sämst i världen på pressfrihet.
     

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer