Foto: Jessica Gow/TT

”Chippade” konsoler kan vara lagliga

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara lagligt att koppla bort skyddet i tv-spelkonsoler som hindrar piratkopierade spel, enligt en dom i EU:s domstol.

Piratskyddet hindrar förutom spelkopior också lagliga film- och musikfiler från att spelas upp.

I en rättslig tvist i italienska Milano mellan konsoltillverkaren Nintendo och bland annat PC Box, som säljer så kallade ”chippade” konsoler där kopieringsskyddet tagits bort, har frågan blivit aktuell.

Vill utnyttja konsolen till fullo

Nintendo vill inte att chippade konsoler ska vara lagliga, eftersom det då blir möjligt att spela piratkopierade spel. PC Box å sin sida hävdar att modifieringen går ut på att utnyttja konsolens fulla kapacitet genom att göra det möjligt att spela upp laglig film och musik.

Rätten skickade frågan till EU:s domstol om det dels är okej att ha tekniska skydd i konsolerna, dels om det i så fall är okej för en tredjepartstillverkare att ta bort det skyddet.

Beror på kommersiellt värde

Domstolen anser att speltillverkare måste få bygga in skydd. Det kan däremot vara okej att ”chippa” konsolen, om syftet har ett kommersiellt värde och inte främst går ut på att spela piratkopierade spel.

Domstolen i Milano måste därför se hur PC Box kunder verkligen använder de modifierade konsolerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.