Dansaren Anna Vnuk (i mitten) är med uppsättningen ”Hårdare snabbare Anna Vnuk”.

Anna Vnuk vinner TCO:s kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

Dansaren, koreografen och regissören Anna Vnuk får TCO:s kulturpris på 50.000 kronor. Filmregissören Maximilien van Aertryck tilldelas organisationens kulturstipendium på 25.000 kronor.

Den politiskt obundna fackförbundsorganisationen TCO är inte bara intresserade av arbetsvillkor.

Sedan 1974 har de också delat ut ett pris för framstående kulturella gärningar. Priset som delas ut till två kulturutövare har de senaste åren bland annat gått till Marianne Lindberg De Geer, El Sistema, Anna Pettersson och Sara Stridsberg.

”Modigt konstnärskap”

I år delar man ut ett kulturpris á 50.000 kronor och ett kulturstipendium á 25.000 kronor.

Dansaren, koreografen och regissören Anna Vnuk tilldelas det större priset för ”ett gränslöst, modigt och personligt konstnärskap”.

I motiveringen står det bland annat att ”hon är en nyfiken förnyare som rör sig obehindrat och med stor framgång i olika rum där hon personligt och inkluderande hanterar många av livets svåra frågor. Att på detta sätt ständigt vara i rörelse, med ett knivskarpt fokus i scenberättandet, ofta med sig själv och sina egna upplevelser som verktyg är både modigt och generöst”.

Film med Björn Söder (SD) i fokus

Kulturstipendiet tilldelas 26-årige filmregissören Maximilien van Aertryck, som också var nominerad till Göteborg filmfestivals kortfilmstävling Startsladden tidigare i år.

Motiveringen lyder: ”Maximilien van Aertrycks berättarkonst är lika diskret som berörande. I filmen ”Punkt 9: val av andre vice talman” får betraktaren följa valprocessen: ett långdraget och sällsamt beslut som präglas av ett resultatlöst men symbolladdat motstånd. Bilden är stilla, skeendet okommenterat och den närmast maskinella uppräkningen av röster skapar en fascinerande skildring av riksdagen som ett av maktens rum”.

Pristagarna fastställs av en jury vars arbete leds av Teaterförbundets ordförande Anna Carlsson. Priserna delas ut på Dansens hus i Stockholm under onsdag kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer