Föreställningen Vikingarna på Helgeland på Turteatern i Stockholm Foto: Pressbild Turteatern/KlaraG

Teater hämnades på kritiker – lämnade ut telefonnummer efter kritisk recension

Uppdaterad
Publicerad

Under slutföreställningen av Turteaterns Vikingarna på Helgeland gav ensemblen igen på en kritisk recensent i Aftonbladet – och bad publiken att ”swisha pengar till missnöjd kritiker”.
– Ytterst obehagligt, säger teaterkritiken Cecilia Djurberg till Kulturnyheterna.

Det var efter avslutningsföreställningen av Turteaterns Vikingarna på Helgeland på nyårsafton, som en auktion av föreställningsföremål som publiken fick swisha för anordnades.  Ensemblen höll då upp Cecilia Djurbergs privata mobilnummer, som mottagare av pengarna i egenskap av ”missnöjd kritiker”.

Det som svar på en kritisk recension i Aftonbladet där tidningens teaterkritiker Cecilia Djurberg kallat uppsättningen ”ett haveri”.

– Det är ytterst obehagligt att man lämnar ut en journalists telefonnummer i den här verkligheten som vi lever i. Den som gjorde det här har ingen aning om ifall jag har en hotbild emot mig. Det är inte otroligt att man kan ha det som kvinnlig journalist. Men jag låter min arbetsgivare sköta det här nu, säger Cecilia Djurberg till Kulturnyheterna.

Konstnärlige ledaren: Uppriktigt ledsen

I ett mejl till Kulturnyheterna ber Turterteaterns konstnärliga ledare, Marie Nikazm Bakken, Cecilia Djurberg om ursäkt. Hon skriver att det var ett ”dåligt skämt som adderades i sista sekund”, och kallar vidare händelsen för en ogenomtänkt idé som inte borde varit med i föreställningen.

”Jag inser allvaret med att sprida en journalists telefonnummer inom ramen för föreställningen speciellt då journalister idag är en alltmer utsatt grupp, och jag är uppriktigt ledsen för mitt misstag.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer