Teaterförbundet kritiserar ”censur” av fria teatrar

Uppdaterad
Publicerad
Stockholms fria teatrar måste söka pengar för varje enskilt projekt. Det ger kulturförvaltningen för mycket makt, tycker fackförbundet.

Flera av Stockholms fria teatergrupper fick i dagarna tillbaka sina ansökningar om stöd från staden. Flera tog då emot beskedet att de måste skriva om eller komplettera sina ansökningar inför 2014. Det med bara några dagars varsel.

Tidigare har teatrarna i huvudstaden kunnat söka stöd för hela årets verksamhet, men sedan stadens kulturstöd ändrades 2012 så måste de söka pengar för varje projekt eller föreställning. Förra året valde många teatrar att beskriva hela sin verksamhet som ett projekt, men i år godtogs inte det.

Det är Stockholms kulturförvaltning som tar ställning till de enskilda föreställningarna.

”Hur ska vi kunna planera?”

Regissören Andreas Boonstra är konstnärlig ledare på Moment:teater i Gubbängen. Såhär sa han i fredags till Kulturnyheterna, om hur han tycker att stödet fungerar:

– Vi förstår inte hur vi ska kunna finnas. Teatern är ett företag med ett par miljoner i omsättning och hur ska vi kunna planera verksamheten om vi inte vet från månad till månad om vi har pengar till hyra?

Nu ryter även Teaterförbundet ifrån. I ett utskick med rubriken ”Nytt bidragssystem censurerar de fria teatrarna” konstaterar förbundet att farhågor som framfördes innan ändringen trädde i kraft har blivit verklighet.

– Jag tycker systemet är åt helvete, säger förbundsdirektör Jaan Kolk, till Kulturnyheterna. Ett system som innebär att man granskar innehållet i pjäserna är ju en ordning man i andra sammanhang närmast förknippar med begreppet censur.

Stockholms Kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) avböjer att intervjuas av Kulturnyheterna, men säger att den som söker stöd givetvis måste berätta hur man tänker genomföra sin verksamhet, och att det är stötande att använda ordet censur för att man inte är garanterad de summor man vill ha.

Förbundet kräver nytt system

Teaterförbundet pekar på en kraftigt ökad byråkrati och en tydlig styrning av det konstnärliga innehållet. Nu tycker förbundsordföranden Anna Carlson att Stockholms kulturnämnd ska utforma ett nytt bidragssystem, trots att det gjordes för inte alls länge sedan:

– Det är helt oacceptabelt att Stockholms kulturförvaltning ska styra de fria professionella teatrarnas verksamhet. Det nya bidragssystemet måste utvärderas och ersättas med en ordning som skapar förutsättningar för ett professionellt och konstnärligt kreativt arbetsklimat.

Bland de teatrar som har tvingats ändra sina ansökningar finns: Teater Galeasen, Teater Tribunalen, Turteatern, Teater Giljontin, Orionteatern & Moment:teater.

Tv-reporter: Åsa Dickson

Foto/klippning: Andreas Idén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer