Foto: TT

Teaterförbundet tillsätter kommission mot sextrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Syftet med kommissionen är att komma till rätta med de sexuella trakasserier, kränkningar och den tystnadskultur som rapporterats under metoo-rörelsen.

Anna Wahl, professor i genus, organisation och ledning vid KTH kommer att vara ordförande för kommissionen.

Kommissionens uppgift blir att analysera de bakomliggande faktorerna till den så kallade tystnadskultur som sägs ha rått i scenkonstvärlden och hur den kulturen ska brytas.

– Det viktiga att komma ihåg att det här är ett uttryck för ojämställdhet och hänger ihop med väldigt många andra frågor. Sexuella trakasserier är ett uttryck men det är inte så att det är något helt eget, säger Anna Wahl till Kulturnyheterna.

Hur kommer ni se till att det här blir ett långsiktigt arbete?

– Vi i kommissionen kan ju bara skriva in den typen av tankar i våra riktlinjer att det är viktigt att komma ihåg. Ansvaret för långsiktigheten hamnar ju i nästa led hos de uppdragsgivare vi har: Svensk svenkonst och Teaterförbundet.

Arbetet ska redovisas skriftligt i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.