Foto: SVT

Lotta Tejle Emmy-nominerad

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skådespelerskan Lotta Tejle har chans på internationellt tv-pris i november för sin roll i ”30 grader i februari”

– Jag blev oerhört överraskad av beskedet, men att få en sån här respons på arbetet vi gjorde i Thailand är såklart fantastiskt, säger Lotta Tejle till Kulturnyheterna.

Dramaserien ”30 grader i februari” sändes i SVT våren 2012, och berättar historien om flera olika svenskar och deras nya – mer eller mindre lyckliga – liv i Thailand.

Lotta Tejle spelar den förtryckta hustrun Majlis, som kommer till Thailand med sin rullstolsburne make Bengt, spelad av Kjell Bergqvist.

Vad tror du Emmy-juryn föll för?

– Att det är ett ganska ovanligt kvinnoportätt, om en kuvad kvinna som försöker ta till baka sitt liv och att man inte väjer för det smärtsamma som händer henne.

Avgörs i november

Tejle är nu nominerad till en internationell Emmy i kategorin Bästa skådespelerska, sida vid sida med brittiska Sheridan Smith, kinesiska Li Sun och brasilianska Fernanda Montenegro.

Just nu spelar Lotta Tejle i  Jenny Andreassons uppsättning av Lillian Hellmans ”De oskyldiga” på Dramaten och hon vet inte om hon kommer vara med på galan i New York den 25 november.

– Jag, vet inte om jag hinner. Jag är spelledig den dagen, men jag har inte frågat chefen, säger Lotta Tejle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.