Torghandeln i Tensta centrum. Foto: TT/Tomas Oneborg

Tenstas arkitekt är död

Publicerad

Igor Dergalin har avlidit. Han var arkitekten bakom Stockholmsförorten Tensta , Sveriges första miljonprogram och just nu visas hans originalskisser på Tensta Konsthall.

Tenstas generalplan antogs 1965 och Igor Dergalin fick då i uppdrag att rita och utforma Tensta i Stockholm. Det var då det dittills största byggprojektet i Stockholms historia. 

”Jag skulle träffa honom i helgen”

Just nu pågår utställningen ”Tensta museum: Rapporter från Sverige” där Dergalins originalskisser finns representerade. Maria Lind, curator och chef för Tensta konsthall, beklagar att hon aldrig fick träffa ”en sådan osynlig men ändå så betydande person i svensk arkitektur.”

– Igor Dergalin var på många sätt en man av sin tid. Han kom själv från Grekland, med rysk bakgrund, och fick i uppdrag att rita ett område för människor i förflyttning. Vi hade bjudit in honom till utställningen och jag skulle träffa honom i helgen, säger Maria Lind i ett pressmeddelande.

Igor Dergalin inspirerades av Venedig som kan ses i de broar som är karakteristika för Tensta. Han separerade människor från trafiken som då var en väldigt modern tanke.  

Se inslag från utställningen ”Tensta museum: Rapporter från nya Sverige” i bildspelet ovan.

Igor Dergalin blev 84 år gammal och avled i sitt hem i södra Frankrike.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer