Foto: TT

Terrorism-reality populär i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Dömda terrorister tvingas möta sina offer i ett tv-program som sänds på statlig tv i Irak.

På ett torg i Bagdad står en 21-årig man med händerna i bojor, omgiven av tungt beväpnad militär och ett kamerateam. För en månad sedan dömdes han för att ha hjälpt till att utföra flera bombdåd på uppdrag av IS. Ett av dem skedde just på torget, och nu har anhöriga till offren samlats bakom ett stängsel. ”Ge honom till mig, jag ska slita honom i stycken!”, säger en av dem.

Den 21-årige mannen har motvilligt en av rollerna i ”In the grip of the law”, en populär reality-serie som produceras av det statligt ägda tv-bolaget Iraqiyya TV. Enligt nyhetsbyrån AP är tv-programmet ett av många försök att öka stödet för militären i Irak, efter nederlagen mot IS som har lett till att terroristorganisationen nu kontrollerar en tredjedel av landet.

Medier

Gråter framför kameran

Med på torget finns också tv-programmets värd Ahmed Hassan, som frågar ut den terroristdömde mannen. När teamet släpper fram en rullstolsburen man, som förlorade sin pappa i en av attackerna, brister det för 21-åringen och han börjar gråta. Allt medan kamerorna rullar.

– Vi ville göra ett program som ger tydliga och avgörande bevis. Vi visar övervakningsbilder där den åtalade parkerar bilen, spränger den och genomför mord, säger Ahmed Hassan till AP.

Han intygar att männen i serien är skyldiga, och berättar att de alla tvingas erkänna sina brott i personliga intervjuer framför kameran, efter att de erkänt inför en domare.

”Bristfälligt rättsväsende”

Flera människorättsorganisationer har kritiserat att fångars erkännanden tv-sänds i Irak, ofta efter att de hållits isolerade.

– Rättsväsendet är bristfälligt, och i synnerhet terroristanklagade fångar får sina rättigheter kränkta så rutinmässigt att det är omöjligt att veta om de verkligen kunnat tala fritt, skriver Donatella Rovera på Amnesty International till AP.

Amnesty uttryckte oro över det irakiska rättssystemet redan i september, och skrev att många terroristanklagade fällts och dömts till långa fängelsestraff, och till och med döden, efter ”bekännelser” som tvingats fram med tortyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet