Gary Carr tillsammans med Jamie Neumann i The Deuce. Foto: HBO

The Deuce-skådis gör dokumentär om sexarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien The Deuce om porr- och sexindustrin i New York på 70-talet vill ge en fördjupad bild av de hallickar och prostituerade som jobbade runt Times Square.

Skådespelaren Gary Carr, som spelar hallicken C.C, berättar för Kulturnyheterna att han blev så uppslukad av sin roll att han nu gör en dokumentär om sexarbetare.

Den brittiske skådespelaren Gary Carr är för svensk publik kanske främst känd för sin roll som jazzpianisten Jack Ross i kostymdramaserien Downton abbey, men Carr har även spelat i filmer och ett flertal teateruppsättningar i London.

I The Deuce spelar han en hallick som inte drar sig från att skada kvinnorna som jobbar för honom, men som drömmer om ett bättre liv, om kärlek och familj.

– Jag kände i hela kroppen att jag ville ha den här rollen. Jag älskade rollfiguren, han var inte bara en hallick, han var komplex och nyanserad, säger Gary Carr som blev förälskad i manuset när han fick det av sin agent.

Vill inte bli typecastad

När det blev känt att Gary Carr skulle spela den första svarta rollfiguren i Downton abbey menade vissa att han rollsatts som ett alibi för att öka mångfalden i programmet. Carr själv tog det med ro, men sa även till tidningen The Evening standard att han inte bara vill spela roller som endast svarta skådespelare kan spela.

– Jag är svart och det fanns svarta hallickar, så var det ju. Det kan se ut som en typecast, men jag ser det inte så. Han (C.C) är en verklig människa och det är vad som spelar roll för mig – är det här sant, är det en verklig person vi ser, säger han.

Några månader innan inspelningarna påbörjade han ett omfattande researcharbete för att sätta sig in i rollen.

– Jag satte mig in i allt om 70-talet i Amerika: politiken, ekonomin, det sociala, hur polisväsendet fungerade, hur situationen för afroamerikaner var. När det gällde sexarbete och synen på det så läste jag artiklar, polisrapporter, nyheter – allt, säger han.

Gör dokumentär

För en månad sedan stod det klart att The Deuce får grönt ljus för en andra säsong, men Gary Carr hoppas även få tid för ett sidoprojekt han påbörjat på fritiden.

– När jag gjorde research stötte jag på folk som jobbade som sexarbetare och under inspelning hade vi kontakt med gruppen Sex workers project, som stödjer människor som utför sexarbete och jag pratade en del med dem och innan jag visste ordet av hade jag påbörjat en dokumentär om sexarbetare i New York.

Carr menar att de som säljer sex inte har en röst i samhället och att han hoppas kunna ändra på det.

– De är en marginaliserad grupp och de omänskliggörs. De förtjänar också att höras, säger han.

The Deuce visas på HBO Nordic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.