Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kollegorna om Roland Cedermark: ”En underbar musikant”

Uppdaterad
Publicerad

Thorleif Torstensson är grundaren av dansbandet Thorleifs och har samarbetat många gånger med Roland Cedermark. Han berättar att Cedermark inte brukade kunna prata på ett par minuter efter en avslutad spelning.

– För han gav allt för musiken, han kippade efter andan efteråt.

När Thorlief Torstensson lärde känna Roland Cedermark så spelade de båda rock och Roland skapade det egna dansbandet Cedermarks.

Roland Cedermark ligger även bakom text och musik till låtarna Inget får mig att längta som du och Fem röda rosor till dej som Thorleif spelat in.

– De blev några av våra största hits, mitt hjärta gråter naturligtvis, han var en sån underbar människa och så minutiöst noggrann, säger Thorleif Torstensson.

”Gav låtarna en extra dimension”

Roland Cedermark dog natten mot julafton och var en av Sveriges mest kända dragspels- och dansbandsmusiker. Han är bland annat känd för sin tolkning av Pärleporten. Han debuterade 1976 och har enligt hans skivbolag sålt över två miljoner exemplar av sina skivor, varav tolv sålt guld. Han har haft flera låtar på Svensktoppen.

– Jag har haft förmånen att spela in hans låtar och då ville han ofta spela själv också. Det har gett låtarna en extra dimension, det inte inte en dragspelare i världen som har den känslan. Han kommer alltid finnas i mitt liv som en av de mest underbara musikanterna.

Torstensson minns att Roland Cedermark hade en förmåga att gå upp i musiken till den grad att han blev helt utmattad efteråt, eftersom han gett allt.

– Det gick inte att prata med honom på en kvart efteråt, han gav allt för musiken, han kippade efter andan, säger han.

”Ingen storstadsgrej”

Bert Karlsson gav ut de flesta av Roland Cedermarks skivor. Han säger att Cedermark var den största i sin genre.

– Han var en av de mest sålda artisterna vi hade på (skivbolaget) Marianne i den breda genren, han var lätt att jobba med också, säger han och fortsätter:

– Han hade koll på vad han skulle göra och vilken publik han hade, det var landsortspubliken ingen storstadsgrej precis. Han sjöng också, han var ingen stor sångare, men det var tillräckligt bra, men det viktigaste var repertoaren och det kunde han verkligen.

Hur kommer du minnas honom?

– Det var en jättego kille.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.