Bengt Göransson har avlidit, 88 år gammal. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Tidigare kulturministern Bengt Göransson är död

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Göransson, tidigare kultur- och utbildningsminister, har dött.

Han blev 88 år.

Den före detta socialdemokratiske politikern Bengt Göransson har avlidit. Det bekräftar Socialdemokraternas presschef Emma Cederstrand för DN.

Den tidigare ministerns fru skriver även om bortgången på Facebook: ”Det är med stor sorg i hjärtat som jag nu meddelar att min älskade man, Bengt Göransson, igår stilla somnade in efter en tids sjukdom”.

Bengt Göransson var kulturminister i Olof Palmes regering under 1980-talet och sen utbildningsminister 1989-1991.

”Sveriges bästa kulturminister”

Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) säger till DN att Bengt Göransson var ”en sann folkbildare, en flitigt anlitad och mycket uppskattad talare i vår rörelse. Vi har förlorat en stark och inspirerande röst i frågor om demokrati och bildning”.

Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, twittrar att Bengt Göransson är ”Sveriges bästa kulturminister genom tiderna” och den nuvarande kulturministern Amanda Lind (MP) skriver att den före detta ministern varit en stor inspirationskälla för henne personligen, med sin ideologiska skärpa, genuina engagemang och passion för bildning och kulturens egenvärde:

“Bengt (har) haft så stor betydelse för vårt kulturliv, förr och än idag”, skriver hon i ett inlägg på Facebook. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.