Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du höra Alice Arvidsson om varför hon inte vågade berätta hur hon mådde för sina närstående.

Tidigare PH-deltagaren: Vågade inte säga till min familj att jag mådde dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Dokusåpadeltagare hotas med dryga böter om de avslöjar detaljer om programmet. Alice Arvidsson, 23, lämnade Paradise hotel på grund av psykisk ohälsa – men vågade inte berätta det för sin familj.

– Jag kände mig ensam och utlämnad, säger hon till SVT.

SVT har tagit del av hemliga kontrakt som deltagare i olika dokusåpor måste skriva under. Bland annat hotas Paradise hotel-deltagare med böter om de avslöjar detaljer om programmet.

För Alice Arvidsson, som var med i Paradise hotel förra året, fick det konsekvenser när hon lämnade programmet på grund av psykisk ohälsa.

– Mina nära och kära såg att jag mådde dåligt när jag kom hem, men jag kunde inte prata med dem förrän avsnittet sändes. Det var jättejobbigt.

”Helt sinnessjukt”

Hon var orolig att bryta sekretessavtalet och riskera att tvingas betala skadestånd.

– Jag tycker det är helt sinnessjukt. Jag fattar att man inte får berätta vem som vinner eller åker ut. Men jag tycker att man måste få berätta om man har mått dåligt, om man blivit utsatt för saker och om sin upplevelse överlag utan att förstöra programmet, säger Alice Arvidsson.

Hennes uppmaning till personer som funderar på att söka till dokusåpor är att noggrant läsa igenom kontraktet innan man skriver på.

SVT har låtit två jurister titta på några av de hemliga avtalen för svenska dokusåpor. Båda två menar att sekretessklausulerna ofta är formulerade på ett sätt som inte är tillåtet, och inte skulle klara en rättslig prövning.

Ändrar rutinerna

Matilda Snöwall, vd på produktionsbolaget Mastiff som står bakom Paradise hotel, skriver i ett mejl till SVT att de kommer att ändra rutinerna vad gäller avtalen.

”Vi kommer lägga mer tid på att tillsammans med deltagarna gå igenom avtalen, vad det har för juridisk betydelse och vad det syftar till, allt för att deltagarna ska känna sig trygga när de kliver in i programmet”, skriver hon.

Vet du mer? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Turerna kring Paradise Hotel på 60 sekunder. Foto: Viaplay

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer