Mums chefredaktör Petter Wallenberg hoppas att Whitney ska komma tillbaka och sjunga en sista gång Foto: AP / Christian Hagward

Tidning ordnar mass-seans för att kontakta Whitney Houston

Uppdaterad
Publicerad

Med en sparsmakad utgivningsfrekvens och intressanta ämnen och vinklar har tidningen Mums nästan fått kultstatus i tidskriftssammanhang. Första Mums kom ut 2009 och när man nu femårsjubilerar är det med blott femte numret.

– Vi har alltid varit lite motvalls i tidningsvärlden, säger chefredaktören och grundaren Petter Wallenberg som beskriver Mums som ett queerpunk-fanzine i glamourförpackning.

Petter Wallenberg är även författare, musikproducent och klubbarangör. Han ser tidningen Mums som ett paraply för alla sina kreativa projekt.

Vill att Whitney sjunger

Det nya numret släpps på torsdag och har döden som tema. Till release-festen har man bland annat bjudit in ett medium för försöka få tag i den avlidna superstjärnan Whitney Houston.

– Vi ska göra världens första musikaliska mass-seans, vi har bjudit in ett medium och en pianist och så kommer de 500 gästerna att hålla varandra i handen och anropa Whitney Houston och be henne sjunga för oss.

Varför just Whitney Houston?

– Hon dog ju förhållandevis nyligen så därför tror vi att hon cirkulerar nära i etern, säger Peter Wallenberg hoppfullt. Men mest är det för att vi älskar henne.

Patologer bryter tystnadsplikten

På dödstemat i nya Mums avhandlar man också bland annat döda kändisars sista måltider, döda personers kläder och så har man fått några patologer att bryta tystnadsplikten och berätta allt de inte får berätta om obduktioner.

– Och så har vi intervjuat den unge norske musikern och poeten Silas Skonnord. Han är döende i leukemi och intervjun handlar om hur man ser på det rent praktiska, när man vet att man snart ska dö.

I tidigare utgåvor har skribenter som Annina Rabe, Fredrik Strage och Tiina Rosenberg med flera medverkat. Ämnen som tagits upp och belysts ur alla möjliga olika vinklar är till exempel manlighet, laglöshet och barn och ungdomar.

Hinsehäxan skrev om Palme

– I numret om laglöshet hade vi med Hinsehäxan, alltså Lillemor Östlin som suttit i fängelse längst av alla kvinnor i Sverige, som var en av flera som skrev om sin bild av Palmemordet, säger Petter Wallenberg. Och modereportaget om Palmemordet i det numret väckte också en hel del känslor.

Fler nämnvärda Mumsexempel är när man i numret om barn och ungdomar, med hjälp av en bildlärare och elever från låg- och mellanstadiet, skapade pärlplatte-porträtt av kända massmördare som barn, bland dem Hitler och Anders Behring Breivik.

”Kristi brud var fabulous”

Och i tidningens första nummer intervjuade Petter Wallenberg Åsa Waldau, mer känd som Kristi brud från Knutby, om hennes – och Guds – musiksmak.

– Kristi brud var fabulous, säger Petter Wallenberg. Hon var utmålad som ondskan själv i medierna då men kom sen ner och uppträdde på releasefesten och sjöng Stevie Wonder-covers.

Han menar att det är just sådana oväntade saker som är essensen av Mums.

– Vi vänder upp och ned på föreställningarna om hur allting är och tar det ett steg längre. Mums pekar inte bara på den nakna kejsaren utan också på det faktum att han har piercade bröstvårtor.

Pappersupplagan av Mums #5 trycks i tusen ex och går bara att få tag i på releasefesten på Södra Teatern i Stockholm på torsdag men kommer senare finnas tillgänglig digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.