Tiina Rosenberg: ”Jag ska inte försöka vara rolig”

Publicerad

Genusforskaren Tiina Rosenberg har bråda dagar under Europride. Förutom att tala på själva invigningsgalan, ska hon dj:a, medverka på Författarscenen, prata med Annika Lantz om synd och snusk samt hinna se oansenlig ut.

Tiina Rosenberg har medverkat på Pridefestivalen alla år sedan 1998.

– Många har frågat mig vad jag har för favoriter i år, men jag vill inte peka ut något specifikt. Seminariecentrat tycker jag som väntat bäst om, men även parken och paraden... och schlagerkvällen! Schlagerbögen i mig kräver och fodrar den.

I övrigt planerar Tiina Rosenberg att ställa sig någonstans och se ofarlig ut.

– Jag tycker att jag är ganska vanlig, men många verkar ha fantasier om min person. Jag tänkte ställa mig någonstans och se oansenlig ut så kanske det vågar komma fram någon och sen får man se vad det leder till.

Tiina Rosenberg förvarnar på pressträffen att hon antagligen kommer verka lite stel på invigningen ikväll:

– Jag ska framträda med ny mognad, vilket innebär ett stelt leende och social kompetens. Jag ska inte försöka vara rolig, det leder bara till katastrof. Jag ska bete mig som det anstår en medelålders kvinna.

Sofia Lundgren

Tiina föddes den 7 juli 1958 i Helsingfors, är teatervetare, genusvetare och professor. För en bredare allmänhet blev hon känd genom sitt engagemang i det politiska partiet Feministiskt Initiativ under år 2005.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer