Tiktok plockar bort IS-videor

Uppdaterad
Publicerad

Appen Tiktok, som används för att lägga upp videor, har plockat bort ett 20-tal konton med IS-material.

– Vi raderar sådana konton permanent så fort de identifierats, och vi utvecklar ständigt våra kontroller för att proaktivt upptäcka misstänkt aktivitet, säger en talesperson för Tiktok till Wall Street Journal, skriver Dagens Nyheter.

Tiktoks användarregler förbjuder kriminell aktivitet.

Appen Tiktok ägs av det kinesiska techföretaget ByteDance. Företaget köpte den tidigare amerikanskägda appen Muscial.ly som stängdes ner för att kunna göra en storskalig lansering av Tiktok i USA. Appen är populär hos unga och går främst ut på att lägga ut korta videor.

Kritiseras för censur

För drygt två veckor sedan bad den republikanske senatorn Marco Rubio den amerikanska regeringen att inleda en utredning av appen då han anser att ”det finns en växande bevisbörda” som tyder på att den censurerar material som inte faller det kinesiska styret i smaken. Senatorn menar att appen utgör en säkerhetsrisk.

I slutet av september skrev The Guardian att läckta dokument visat att Tiktok instruerat sina moderatorer att censurera videor som nämnder bland annat tibetansk självständighet, den religiösa gruppen Falun Gong eller Himmelska fridens torg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.