Hans V. Engström som ”Uno Kronkvist” och Johannes Brost som ”Joker” i ”Rederiet”. Foto: SVT.

Till salu: okänt Rederiet-manus

”Jag kan se på din handstil här att du har andra förmågor”, säger Uno till Joker. Det uppger säljaren av manuset till ett oinspelat avsnitt av Rederiet. Nu ligger det ute för auktion.

Det rör sig om avsnitt 160 från 1996, enligt säljaren av manuset, som inte räds orden i beskrivningen av objektet – ”dramatik som kunde ha förändrat hela historien för alltid”.

SVT-såpan om fartyget Freja, dess besättning och passagerare, började sändas 1992. Båten blev en plantskola och en kompost för många svenska skådespelare. I tio år rullade serien i teve. Det blev 318 avsnitt. Ett av dem hade kunnat bygga på manuset som nu auktioneras ut på nätet.

”Vad håller du på med?”

Ett utdrag som ska trigga köpnerven lyder:

UNO

”Jag kan se på din handstil här att du har andra förmågor. Joker, du skulle kunna bli… Ganska mjuk rundning, raka linjer… en som inte är rädd för att ta i… Du borde använda dina händer…”

JOKER:

”Vad håller du på med?”

Valde annan handling

Säljaren avrundar smakprovet från dialogen mellan Johannes Brost och Hans V. Engströms karaktärer:

”Ja vad är det som Uno håller på med? Det får man veta i manuset som nu kan bli ditt. Finns endast i detta exemplar.”

Manusförfattaren Magnus Abrahamsson ska enligt annonsen dock ha valt en helt annan handling för det slutliga avsnittet än den manuset bygger på.

Annonsen avslutas med ”lägg ett bud, snälla.”

Se Rederiet i SVT:s Öppet arkiv här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer